Konkordato ilan edenlerin % 75'i inşaat sektöründen
Konkordato ilan eden 3 bini aşkın şirketin yüzde 75’ini inşaat şirketleri, beton santralleri, yapı malzemeleri satanlar ve hırdavatçılardan oluşuyor. Enerji şirketleri, sağlık kuruluşları, temizlik...
Konkordato ilan eden 3 bini aşkın şirketin yüzde 75’ini inşaat şirketleri, beton santralleri, yapı malzemeleri satanlar ve hırdavatçılardan oluşuyor. Enerji şirketleri, sağlık kuruluşları, temizlik, hayvancılık-besicilikle uğraşanlar, araç kiralama şirketleri ve ayakkabıcılarla liste uzayıp gidiyor.
Ülkemizde ekonomik kriz değil, psikolojik kriz olduğu iddia edilse de çok ciddi bir reel sektör krizinin içinde olduğumuzu, ticari yaşamın bütün aktörleri biliyor ve iliklerine kadar bu krizi yaşıyor. Hatta bu aktörler krizin daha başında olunduğunu, kışı atlatmanın çok zor olacağının da farkındalar ve endişeleri de her geçen gün artıyor.
Alacaklılarına ve özellikle bankalara olan borçlarını ödeyemeyeceğini gören şirketler, ilk önceleri birer ikişer konkordato talep ederken, artık haftada 50’şer, 60’şarlık gruplar oluşturmaya başladılar.
Türkiye’nin tamamında şu ana kadar ticaret mahkemelerine konkordato başvurusu yapan 3 binin üzerinde borçlu var. Bu liste üzerinde kısa bir çalışma yaptığımda çok çarpıcı sonuçlarla karşılaştım. Listenin yüzde 75’i inşaat şirketleri, beton santralleri, yapı malzemeleri satanlar ve hırdavatçılardan oluşuyor.
Enerji şirketleri, devletten katkı paylarını 1 yıldır alamayan sağlık kuruluşları, yine devletin teşvik primlerini ödemediği hayvancılık ve besicilik ile uğraşanlar, temizlik ve hizmet işi ile uğraşanlar, araç kiralama şirketleri ve son olarak da ayakkabı sektöründeki şirketlerle liste uzayıp gidiyor.
NEDEN ZOR DURUMDA?
İnşaat sektörü, 2002 yılının sonunda başlayan AKP iktidarı döneminde altın çağını yaşayan ve dünyaya neredeyse “İnşaata dayalı büyüme modeli’ni biz bulduk” dedirtecek durumda iken; bir anda dibi boylayan bir sektör haline geldi. İktidar, ülkemizdeki değişim ve büyümenin semb...