Öğrenim ve katkı kredisi borçlarına af getirilmeli…
Her yıl birçok üniversite öğrencisi Kredi Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi borcu ile mezun oluyor. Öğrenim kredisi borcu bulunan öğrencilerin mezuniyetten itibaren iki yıl içinde geri ödeme yapmaları gerekiyor. Bazı...
Her yıl birçok üniversite öğrencisi Kredi Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi borcu ile mezun oluyor. Öğrenim kredisi borcu bulunan öğrencilerin mezuniyetten itibaren iki yıl içinde geri ödeme yapmaları gerekiyor. Bazı durumlarda askerlik, işsizlik, yüksek lisans ve doktora eğitimi durumu var ise birer yıllık sürelerle borcu erteletmek mümkün.
Erteleme şartları yok ise borçlar zamanında ödenmezse, aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanıyor ve borcun tahsili için Vergi Daireleri görev üstleniyor.
Öğrenim ve Katkı Kredisi borcundan; ancak ölüm ya da “hayatını çalışarak kazanamaz” ibaresi bulunan bir sağlık raporu alanlar kurtulabiliyor.
Öğrenim ve katkı kredileri karşılıksız olmalıdır…
Vergi borçları ile ilgili bir Yapılandırma Kanunu çıkarıldığında; öğrenim ve katkı kredisi borçlarının yapılandırılması unutulmuyor.
Geçen yıl 6736 sayılı Kanun çıkarıldığında; öğrenim ve katkı kredisi borcunu ödemeyen üniversite mezunu sayısı 580 bin kişi idi. Şimdi 7020 sayılı Kanun çıkarıldı. Bugün itibarıyla bu sayının 650 bin kişi civarında olduğu tahmin ediliyor.
Öğrenim ve katkı kredilerinin, çoğunlukla maddi durumu iyi olmayan üniversite öğrencilerine verildiği dikkate alındığında; üniversiteyi bitirmişsiniz, aileniz iş bulup kendilerine de faydalı olmanızı beklerken, her dört üniversite mezunun birisinin işsiz olduğu ülkemizde, işe girseniz de asgari ücretten hallice maaş aldığınız bir ekonomide; aldığınız kredilerin geri ödenmesi ile ilgili tebligatı aldığınızda, hayatın gerçekleri ile bir anda yüzleşmek zorunda kalırsınız. Karşınızda bir banka değil , alacaklı olarak vergi dairesi yer almaktadır.