Panama önlemleri
Kurumlar Vergisi Kanunu’na ilişkin olarak 1 seri no’lu kurumlar vergisi genel tebliği 03.04.2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu tebliğin aşağıda yer alan 5.6.4.2.3 Dünyada Panama...
Kurumlar Vergisi Kanunu’na ilişkin olarak 1 seri no’lu kurumlar vergisi genel tebliği 03.04.2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu tebliğin aşağıda yer alan 5.6.4.2.3 Dünyada Panama Belgeleri’nin ortaya çıkması ile beraber; birçok uluslararası kuruluş bir araya gelip, uluslararası vergi kaçakçılığı yapmak için oluşturulan Panama türü yapılara bir daha izin vermemek için, aksiyon planı belirlemiş ve uygulamaya geçtiler.
Vergide işbirliği platformu
Dünyada ünlü birçok kişinin uluslararası vergi kaçırma faaliyetlerinin deşifre edildiği Panama Belgeleri’nin açıklanmasından hemen sonra; IMF, BM, OECD ve Dünya Bankası bir araya gelerek vergilendirme konusundaki sorunları çözmek için, “Vergide İşbirliği Platformu” adı altında yeni bir platform kurdu.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Bankası ortaklığında kurulan platform; vergilendirme alanındaki işbirliğini güçlendirmek istiyor.
Uluslararası Para Fonu, bu platformun, uluslararası vergilendirme standartlarının tasarlanması ve uygulanmasının yanında kapasite geliştirme, rehber oluşturma ve bilgi paylaşımı açısından da ilerleme kaydedilmesini sağlayacağını ifade ediyor.
Platformun ilk görevlerinden birisi; gelişen ülkelere, G-20 ve OECD’nin Matrah Aşındırma ve Kâr Kaydırma (BEPS) ve diğer uluslararası standartlar çerçevesinde tedbirlerin uygulanmasında yardımcı olmaktır.