Tasarrufa TRT’yi kapatarak başlayalım
Özerk bir kamu kuruluşu olan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT); son yıllarda yaptığı yayınlar ve harcamaları nedeniyle, hep gündemde kaldı. Gelirinin yüzde 86’sını elektrik hasılat payı ve bandrol...
Özerk bir kamu kuruluşu olan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT); son yıllarda yaptığı yayınlar ve harcamaları nedeniyle, hep gündemde kaldı. Gelirinin yüzde 86’sını elektrik hasılat payı ve bandrol ücretlerinden elde eden, ayrıca 2 milyarı aşan bir bütçe ile yönetilen TRT, özellikle 2015 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay’ın “Kurum giderlerinin, gelirlerine uygun olmayan hızlı artışı, kurumun finansman açığının büyümesine yol açmaktadır. Kısa vadede yeterli ve hızlı bir tasarrufa gidilmesi gerektiği” tespiti yapılan bir kurumdur.
Söz konusu Sayıştay denetim raporunda; TRT’nin 2015 yılında 843 milyon TL’si elektrik enerjisi hasılat payı, 669 milyon TL’si bandrol gelirleri olmak üzere toplam 1 milyar 766 milyon TL gelir elde ettiği, bu dönemde 1 milyar 116 milyon TL dışarıdan sağlanan fayda hizmetlere bedel ödediği ve yılı 147 milyon TL zararla kapattığı tespiti yer almaktadır.
TRT, bahsi geçen Sayıştay Raporu ile ilgili yapılan haberler üzerine, aşağıdaki açıklamayı yapmak zorunda kalmıştır.
“Belirtilen rakam ‘zarar’ değildir. 2015 yılında yapılanma çalışmalarında sona gelinen İngilizce Haber Kanalı TRT World’ün hayata geçirilmesi ve zorunlu altyapı yatırımlarının tamamlanması için kullanılan paradır. Bu yatırımlar için hazineden herhangi bir ek destek alınmamış, var olan kaynaklarla bütçe dengesi sağlanmıştır. Nitekim 2016 yılı TRT bütçesi 252 milyon TL fazla vermiştir” şeklindedir. Bu açıklama Sayıştay Raporu’nun doğruluğunu ikrar eden bir açıklama olup; 2016 yılı bütçe sonuçları ayrıntılı açıklanmadan, fazla verdik şeklinde de geçiştirilmiştir.