Turizmde hayaller ve gerçekler
Temmuz ayını turizm sektörünü çok yakından ilgilendiren, Türkiye Turizm Tanıtım Ve Geliştirme Ajansı kurulmasına ilişkin kanun teklifi ve teklif çerçevesinde gelişen tartışmalarla geçirdik....
Temmuz ayını turizm sektörünü çok yakından ilgilendiren, Türkiye Turizm Tanıtım Ve Geliştirme Ajansı kurulmasına ilişkin kanun teklifi ve teklif çerçevesinde gelişen tartışmalarla geçirdik. Ajans, 7183 sayılı Kanun ile kuruldu. Ülkemizi turizmde dünyada ilk üçe sokmak hedefi ile getirilmiş bulunan ajansın, uygulamada başarılı olup olamayacağını hep birlikte göreceğiz.
GELİRDE GEÇEN YILIN GERİSİNDE KALINDI!
TÜİK, 2019 yılının ilk altı ayında ortaya çıkan turizm rakamlarını açıkladı. Yılın başından bu yana gazetelerde çıkan turizmde rekor haberlerine rağmen; gelir hedefinde 2018 ortalamasının altında kaldığımız gerçeği karşısında şok geçirdik. Turist sayısı artıyor ancak kişi başı ortalama harcama azalıyor. 2018’in ilk altı ayında turistlerin kişi başı harcama tutarı 636 dolar seviyesinde iken, bu yılın ilk altı ayında turistlerin kişi başı harcama tutarı 625 dolara inmiş. Bilindiği üzere, 2019 yılında ülkemizin 50 milyon turist ağırlayacağı ve 35 milyar dolarlık da turizm geliri elde edileceği öngörüsünde bulunulmuştu. İlk altı ayda, turizm gelirlerimiz 12.6 milyar dolar, toplam turist sayısı da 19.4 milyon olarak gerçekleşti. Görüldüğü üzere, turizm ile ilgili konulan hedefler, ilk altı ay itibari ile ne turist sayısı, ne de turizm geliri anlamında tutmadı. Demek ki, sadece hedef koymakla olmuyormuş, çok çalışmak gerekiyormuş.
11. KALKINMA PLANI’NIN TURİZM HEDEFLERİ
Bilindiği üzere, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin 2019 -2023 dönemini kapsayan ilk kalkınma planı, ülkemizin 11. kalkınma planı olarak, 23 Temmuz 2019 tarihli mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
11. Kalkınma Planı’nda turizm sektörüne ilişkin olarak, beş yıllık süreçte; ”Değişen tüketici eğilimleri ile teknolojik gelişmeler doğrultusunda turizmin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, sezon süresinin uzatılması, hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve daha fazla harcama eğilimi olan ziyaretçinin ülkemize çekilmesi ile konaklama süresi ve konaklama dışı harcamaların artırılması, her bir destinasyon özelinde ve odaklı anlayış çerçevesinde sektörde dönüşümün gerçekleştirilmesi ve koruma -kullanma dengesi gözetilerek ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkı sağlanması temel amaçtır .”denmektedir.