Türkiye’de iş yapmak kolay mı?

Dünya Bankası, 190 ülkeyi iş yapma kolaylığı bakımından sıralayan 2019 İş Yapma Kolaylığı Endeksi’ni Kasım 2018’de yayımlamıştı.Rusya, Dünya Bankası’nın 2019...

Dünya Bankası, 190 ülkeyi iş yapma kolaylığı bakımından sıralayan 2019 İş Yapma Kolaylığı Endeksi’ni Kasım 2018’de yayımlamıştı.Rusya, Dünya Bankası’nın 2019 İş Yapma Kolaylığı Raporu’nda Fransa’yı geride bırakarak 31. sırada yer alırken, Türkiye ise 17 basamak birden yükselerek kendisine 43. sırada yer buldu.

HANGİ ALANLARDA AŞAMA KAYDEDİLDİ

Türkiye geçtiğimiz yıl rekor sayıda iş ortamı reformu gerçekleştirerek bu yıl en fazla iyileşme kaydeden ilk 10 ülke arasına girdi. Son beş yıllık dönemde, Türkiye yılda ortalama sadece bir reform gerçekleştirmişti.

Geçtiğimiz yıl uygulanan reformlar şunlardır:

Asgari ödenmiş sermaye gerekliliği ile noter onayı zorunlulukları kaldırılarak ve tescil maliyetleri düşürülerek, İş Kurma süreci hem hızlandırılmış hem de kolaylaştırılmıştır. Eskiden yeni bir iş kurmak 10 gün sürerken, şimdi 7 güne indirilmiş durumda.
Bir inşaat ruhsatı almak için gerekli olan tüm başvuru öncesi şartların online olarak yayınlanması suretiyle İnşaat İzinlerinin Alınması süreci iyileştirilmiştir. Mimari projelerin onaylanmasından sorumlu meslek uzmanları için daha sıkı yeterlilik gerekliliklerinin getirilmesi yoluyla kalite kontrolü de güçlendirildi.Türkiye geçtiğimiz yıl bu alanda küresel sıralamada 96’ncı sırada yer alırken bu yıl 59’uncu sıraya yükseldi.
Kredi bilgilerine erişimin arttırılması ve  iflas işlemlerinde teminatlı alacaklıların haklarının geliştirilmesi sayesinde  Kredi Temini alanındaki durumu da güçlendirdi. Türkiye geçtiğimiz yıl bu alanda küresel sıralamada 77’nci sırada yer alırken bu yıl 32’nci sıraya sıçramıştır.
Vergi beyannamelerinin  verilmesine ve ödemelerinin yapılmasına ilişkin online portalın geliştirilmesi sayesinde Vergi Ödeme süreci de kolaylaştırılmıştır. Bir şirketin vergi beyannamesi sunmak için ihtiyaç duyduğu süre  215 saatten 170 saate indirildi.
Ulusal Tek Pencere sisteminin ve risk yönetim sisteminin geliştirilmesi ve gümrük aracılarının ücretlerinin düşürülmesi gibi  çeşitli girişimler yoluyla ihracat ve ithalat işlemlerinin süresinin ve maliyetinin azaltılması sayesinde Sınır Ötesi Ticaret kolaylaştırıldı.Türkiye bu alandaki küresel sıralamada 42’nci sıraya yükseldi.
Ticari davalarda verilen kararların yayınlanması ve arabuluculuk için finansal teşviklerin sunulması yoluyla Sözleşme İcrası süreci kolaylaştırıldı.
İflas süreci başladıktan sonra krediye erişim olanağının getirilmesi  ve alacaklılara bu işlemlere daha fazla katılım imkanı sağlanması sayesinde Şirket Tasfiyesi süreci güçlendirildi.
Türkiye ‘nin en iyi performans gösterdiği alanlar; küresel sıralamada 19’uncı sırada yer aldığı Sözleşmelerin İcrası ve 26’ncı sırada yer aldığı Azınlık Yatırımcıların Korunması alanlarıdır.Türkiye dünya genelinde yargı idaresi endeksinde 15 veya daha yüksek puana sahip yedi ülkeden birisi.
Türkiye küresel sıralamada 39’uncu sırada yer aldığı Tapu Siciline Kayıt alanında da iyi bir performans sergiledi.Türkiye’de sadece 5 gün süren gayrımenkul devri tescil süreci bölge ortalamasından dört kat daha hızlı.

Türkiye‘ye uluslararası doğrudan yatırım tutarı girişleri 2017 yılı sonunda, 2016 yılına göre %19 oranında düşüşle 10 milyar 830 milyon dolar olarak gerçekleşmesine rağmen 2018 yılı sonunda bu rakam %14 artışla 13 milyar 163 milyon dolara ulaşmıştır. 2019 yılında küresel ekonomik kriz ve uluslararası doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının azalmasına paralel bir şekilde, bu rakamın daha düşük oranda gerçekleşeceği beklenmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
60 trilyon TL ciro yap 833 milyar TL vergi öde! 02 Eylül 2024 | 1.636 Okunma 2025’te emekli olan yüzde 35 kayıp yaşayacak 09 Ağustos 2024 | 1.451 Okunma Yılda 60 milyon TL harca vergi kaydın olmasın hesap da sorulamasın 15 Temmuz 2024 | 1.530 Okunma Gerekçe; Hindistan’da Brezilya’da var 12 Temmuz 2024 | 1.911 Okunma İş dünyasına sunulan vergi paketi 08 Temmuz 2024 | 1.347 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar