Uzmanlaşma başlıyor eski davaların akıbeti ne olacak?
Ülkemizde, son dört yıldır özellikle Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesi kapsamında “Bilerek sahte fatura kullanmak” suçundan asliye ceza mahkemelerinde yapılan yargılamalar sonucunda, kişilere 25 yıl hatta 40 yıla...
Ülkemizde, son dört yıldır özellikle Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesi kapsamında “Bilerek sahte fatura kullanmak” suçundan asliye ceza mahkemelerinde yapılan yargılamalar sonucunda, kişilere 25 yıl hatta 40 yıla varan cezalar verildiği, gazete manşetlerini süsledi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun cezaların her vergilendirme dönemi için ayrı ayrı verilmesi gerektiği ilke kararı nedeniyle; 5 yıl üst üste sahte fatura kullanan mükelleflere, cezanın üst sınırı olan 5 yıl uygulandığında 25 yıl, bazı dönemlerde hem düzenleyici hem de kullanıcı ise 40 yıl ceza verilen kararlar oldu.
Bu kadar yüksek cezalara rağmen, her yıl için cezanın üst sınırı 5 yıl olduğu için, Asliye ceza mahkemesinin kararının istinaf mahkemesince onaylanması halinde, Yargıtay’a da temyiz yolu ile başvurmak mümkün değil.
Son dört yılda, asliye ceza mahkemelerinde açılan vergi suçlarına ilişkin davaların sayısı 70.000’den 420.000’e çıkmıştır. Sonuçlanan davalara baktığımızda; sanıkların beraat oranının %20, mahkumiyet oranının %60 olduğunu ve davaların %20’lik bölümünün de diğer şekillerde sonuçlandığını görmekteyiz.
UZMANLAŞMA NEDEN GEREKLİ?
Vergi suçlarından...