Verginin vergisi can yakmaya devam ediyor
Mal teslimi ve hizmet ifası karşılığı alınan bedel olan Katma Değer Vergisi’nin matrahına, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 24/b maddesi uyarınca; “….vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı...
Mal teslimi ve hizmet ifası karşılığı alınan bedel olan Katma Değer Vergisi’nin matrahına, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 24/b maddesi uyarınca; “….vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi unsurların da dahil edilmesi, çok uzun zamandır alıcıya yansıtılan bir vergi olan KDV yükünü artırması nedeniyle, hep tartışılmıştır. KDV’nin matrahına dahil olan vergilerin neler olduğunu, yazımızın izleyen bölümünde tek tek sıralayacağım.
Anayasa Mahkemesi’nin, yukarıda bahsettiğimiz KDV Kanunu’nun 24/b maddesinin anayasaya aykırılığıyla ilgili başvuruyu, oy birliğiyle reddetmesine rağmen (Anayasa Mahkemesi’nin E: 2013/48, K: 2014/198 sayılı ve 25/12/2014 günlü kararı 7/4/2015 günlü Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.) konunun halen gündemde olmasının nedeni; özellikle KDV matrahına dahil olan ÖTV’nin çok yüksek meblağlara ulaşması ve bu çok yüksek meblağlar üzerinden bir de yüzde 18 KDV alınması hali, tüketicileri isyan noktasına getirmiştir.
KDV MATRAHINA DAHİL OLAN VERGİLER NELERDİR ?
KDV matrahına dahil olan vergi vb. mükellefiyetler; satıcının mükellefiyetinde olan, ancak yansıtabilir nitelikteki benzeri yükümlülüklerdir. Burada, bir verginin KDV matrahına girdiğini söyleyebilmek için; o verginin KDV’ne tabi işlemle ilgili olması gerektiğini, söylememize gerek yok.
KDV Kanunu uyarınca; ithalat sırasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar KDV matrahına dahildir. Buna göre; gümrük vergisi, belediye payı, rıhtım resmi, damga resmi vb. ithalat işlemleri nedeniyle ortaya çıkan yükümlülükler, ithal edilen malın KDV matrahına dahil edilir.
4760 sayılı ÖTV Kanunu’na göre; bu kanuna ekli 1, 2 , 3 ve 4 sayılı listede sayılan ve vergiye tabi tutulan iş ve işlemlerle ilgili doğacak olan ÖTV , KDV matrahına dahil edilecektir. Ülkemizde bazı vergilerin KDV matrahına dahil edilmesiyle ilgili olarak, tüketicinin “verginin vergisi alınıyor” yakınmalarının hat safhaya çıkmasının nedeni, Özel Tüketim Vergisi’dir.