Emsal karar ve normalleşmeye giden yol
HAKAN Ö., 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gözaltına alınmış, Burdur Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 6 yıl 3 ay mahkûm edilmesine karar verilmiş bir ziraat mühendisi. “Fermente...
HAKAN Ö., 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gözaltına alınmış, Burdur Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 6 yıl 3 ay mahkûm edilmesine karar verilmiş bir ziraat mühendisi. “Fermente edilmiş arpaya eşek sidiği ve nar çiçeği ekleyerek ölümcül bir biyosilah mı yapmış, Burdur’daki bir ziraat mühendisi çok istese bile darbe girişimine nasıl bir katkı sunabilir?” demeyin. Tabii ki bunları yapmamış. Mahkemede“FETÖ’nün illegal yönünü bilmediğini” ifade etmiş, ama çocuğunu örgüte müzahir okullara göndermiş, sohbetlere katılmış olması “darbeci”olarak muamele görmesine yeterli sayılmış.
‘NORMALLEŞME’ KARARI
Temyiz istemi sonrası üst mahkeme de ilk derece mahkemesinin mahkûmiyet hükmünü onaylamış ve bu arada çıkan bir KHK ile kamu görevinden de ihraç edilmiş.
Ceza 5 yıldan fazla olduğunda dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gider. Bu kez de öyle oldu, ama aynı zamanda beklenmeyen bir şey daha oldu. Daire, Hakan Ö. hakkındaki mahkûmiyet kararını bozdu, sanığın tahliyesine karar verdi ve “Sempati duymak FETÖ üyeliği için yeterli delil değil” diyerek “normalleşme” umudu taşıyanlara can suyu veren analizlere yer verdi.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin Hakan Ö.’yü serbest bırakan kararının önemi, emsal teşkil etmesinden ileri geliyor. Yapılan tespitler, benzer durumda olan birçok kişinin mahkûmiyetine son verebilir.
Çünkü Yargıtay, “Örgüte üye olan kimse, bir örgüte girerken örgütün, kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla kurulan bir örgüt olduğunu bilerek üye olmak kastı ve iradesiyle hareket etmelidir”diyor. Oysa FETÖ adını almadan önce “Gülen Grubu” ya da “Cemaat” olarak anılan yapının çoğu üyesinin bağlılığı dini toplantılara gidip bağış yapmak ve Gülen’in eserlerini okuyup Zaman Gazetesi”ne abone olmaktan ibaretti. Cemaat piramidinin alt tabakasında bulunan kişilerin