Gaziantep, mülteci meselesini nasıl aştı?
Gaziantep dendiğinde çoğu kişinin aklına antepfıstığı ve yemekleri gelir. Doğru, Gaziantep mutfağı 2015 yılında UNESCO dünya mirası listesine girdi. Kimileri ise Zeugma mozaik müzesini hatırlar, ama...
Gaziantep dendiğinde çoğu kişinin aklına antepfıstığı ve yemekleri gelir. Doğru, Gaziantep mutfağı 2015 yılında UNESCO dünya mirası listesine girdi. Kimileri ise Zeugma mozaik müzesini hatırlar, ama çok az kişi bu müzenin aynı zamanda dünyanın en büyük mozaik müzesi olduğunu bilir. 2014 yılında Dünya Bankası uzmanlarının, dünyanın en rekabetçi 7 şehrinden biri olarak Gaziantep’i seçtiğini ise çoğu kişi duymamıştır bile. Oysa Gaziantep son 20 yıldır Türkiye’nin iki katı büyümekte.
Kent sadece “rekabetçi” değil, yeniliklere açık ve “anaerkil” hüviyeti giderek daha fazla göze çarpar hale gelmekte. Türkiye’nin ilk fen işleri daire başkanı Gaziantep’te mesela. Türkiye’nin ilk makine ikmal daire başkanı Gaziantep’te. Mali Hizmetler Daire Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı gibi önemli makamlarda da kadınlar bulunuyor. Çünkü şehrin eğitimlileri, zenginleri, “asset”leri şehrini bırakmıyor, geri dönüyor. Çünkü Güneydoğu’nun ilk kadın bakanı Fatma Şahin, bu kentte belediye başkanlığı yapıyor ve bunların yanı sıra Gaziantep’i mülteci meselesini başarıyla yöneten kentler arasına sokmuş bulunuyor.