Reçete: Hukuk, diyalog, öngörülebilirlik
‘Yeni dönem’ vurgusunu hem yatırım standartlarını iyileştirecek yapısal reformlara hem hukuka; hukuk güvencesine daha fazla hassasiyet göstermeye dair yeni bir yönelim olarak anlamak mümkün.
Türkiye’nin son üç gününü işgal eden ‘istifa’ her haliyle garipti. Önce Hazine ve Maliye Bakanı’nın twitter hesabı yok oldu. Bugüne kadar yaptığı paylaşımlara artık erişilemiyordu. İstifa bildirimi için İnstagram gibi, amiyane tabirle ‘lay lay lom’ bir mecra seçilmişti. Dahası, istifa metni çok sitemkar, farklı imalar içeren ifadelerden, yazım hatalarından geçilmiyordu. "Göreve devam edememe kararı" ne demekti mesela? Siyasi tarihe şimdiden damga vurmuş istifa metni "Cenab-ı Allah sonumuzu hayreylesin" diye bitiyordu sonra. Bir yöneticinin, icracı bir bakanın, oradan geçen herhangi biri gibi, fazlaca çaresizlik içeren bir yakarışı, kamuoyunun bilgisine sunması normal midir? Bu dua olayların akışını değiştirme konusunda herhangi bir güce ya da avantaja sahip olmayanın, zayıfın, maruz kalanın duası olabilir ancak; icra edenin, muktedirin değil. Ne diyelim, "Cenab-ı Allah akıl fikir versin".
İstifa gecesinin en tuhaf vak'alarından biri de kendisini yeni Türkiye’nin ana akım medyası olarak lanse eden kuruluşların istifanın gerçek olduğunu anladığı halde 27 saat tepki vermemesiydi. Habertürk olmasa, Sözcü, Tele1, Halk TV takip etmeyenler istifadan haberdar olmayacaktı.