"Suriyelilerin kurtuluşu kendi sesini bulmasına, kendi hikayesini inşa etmesine bağlı"
Habertürk Gazetei Yazarı Nihal Bengisu Karaca’nın bugünkü (08.04.2022)"Suriyelilerin kurtuluşu kendi sesini bulmasına, kendi hikayesini inşa etmesine bağlı" başlıklı yazısı.
Derviş Zaim'in son filmi Flaşbellek bugün gösterimde. Film Suriye iç savaşından kaçan bir çift nezdinde Suriye'den Türkiye'ye yapılan zorluklarla dolu bir yolculuğu anlatıyor. Filmin hikayesi Arap Baharı'nın Suriye'ye sıçradığı dönemin başında, Deraa'daki barışçıl gösterinin rejim tarafından oldukça kanlı bir biçimde bastırılmasının ardındaki dönemden açılıyor. Bir rejim subayı iken boğazından yaralanıp, konuşama yetisini kaybettiği için masa başı göreve verilen Ahmet Rıfki, rejimin işkencede öldürdüğü sivilleri fotoğraflayıp, doktorun yazdığı sahte raporları kayda geçmekle görevlendirilir. Kısa sürede gördüklerine katlanamayacağını anlar. Komşular muhbir, doktorları dahil hemen herkes müstakbel cesettir artık kentte. Muhalefetle açık bir savaşa girmiş olan rejim çemberi iyiden iyiye daraltmış, yaşanacak alan bırakmamıştır.
Öğretmen eşi Leyla ile beraber, ülkeden ayrılmak gerektiğine karar verirler. Yapmaları gereken bir şey vardır ama. İşkencede ölüp, doğal nedenlerle ölmüş gibi yapılan insanların depolandığı harddiski kopyalamak ve bu görüntülerden dünyayı haberdar etmek.
Ancak göründüğü kadar kolay değildir bu.
Hemen her aktörün ve grubun savaştığı, bitimsiz bir av sahasına dönüşmüş toprakları geçmek cehennem vadisi üzerine gerilmiş bir ipten bisikletle geçmeye çalışmak gibidir.
Her köşede başka birine rüşvet vermek gerekir hayatta kalmak için.
Ahmet ve Leyla’nın karşısına sırayla Özgür Suriye Ordusu, IŞİD, Ezidi bir kadın ve Anna babası öldürülmüş bir çocuk çıkar. Binbir Gece Masalları'nın Şehrazad’ı ve...