Barzani ve ‘bağımsızlık referandumu’

Ortadoğu, bazılarının büyük önem atfettiği, umutlar beslediği Arap Baharı’nın sona ermesinin ardından ortaya çıkacak yeni düzenin ağır sancılarını yaşıyor. Neyi, nasıl...

Ortadoğu, bazılarının büyük önem atfettiği, umutlar beslediği Arap Baharı’nın sona ermesinin ardından ortaya çıkacak yeni düzenin ağır sancılarını yaşıyor. Neyi, nasıl yapacağını tam bilemeyen ABD’nin sarsak, kısa metrajlı bölge politikasının bu resme katkısı oldukça büyük. Bölgesel aktörler arayış içindeler. Bir yandan yeni hedeflerler belirlemeye çalışırken, bir yandan da ittifaklarını güçlendirmenin yollarını arıyorlar. Arap Baharı ile tarihte hiç olmadığı kadar görünür hale gelen devlet dışı aktörler ise yeni tabloda etkilerini artırmaya veya meşruiyetlerini sağlamaya çalışıyorlar.  

Bölge ülkelerinin birçoğunda iç savaş, gerilla hareketleri ve terörizm sorunu devam ediyor. Mevcut veriler kaosun sona ermesinin daha uzun yıllar alabileceğini gösteriyor. Yemen’de, Irak’ta, Suriye’de veya Libya’da olduğu gibi. Eski, demirbaş sorunlar ise tekrar gündemde; İran krizi, Filistin sorunu, Kuzey Irak Kürt Bölgesi’nin bağımsızlık talepleri gibi.

Böylesine karmaşık bir ortamda Barzani, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül 2017’de bağımsızlık için referanduma gideceğini açıkladı. Açıklama farklı tepkilerle karşılandı. İran, Türkiye, ABD referanduma karşı olduklarını ilan ederlerken, Bağdat yönetimi daha temkinli bir yaklaşım sergiledi. Başbakan Haydar el İbadi, referandum yapma planlarını anlayışla karşıladıklarını ancak eylül ayında yapılmasına karşı olduklarını açıkladı. Her ne kadar İbadi bu yönde görüş belirtse de Barzani’ye göre koşullar tarihte hiç olmadığı kadar uygun.

Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık hayallerini hayata geçime arzusu bir sır değil. Ancak kararın hayata geçirilmesinin zaman ve koşullara bağlı olduğunu Barzani de daha önce sık sık dile getirdi. Ancak Barzani’yi bugün, bu yönde harekete zorlayan/cesaretlendiren birden fazla nedenden söz edebiliriz. 

Bölgeyle ilgili olarak dünya Irak ve Suriye’de DAEŞ’le mücadeleye odaklanmış durumda. Bu süreçte peşmerge de ciddi kayıplar verdi. Ancak geniş bölgeleri de işgal etti. Toprakların bir bölümünü pazarlık için elinde tuttuğu açık. Ayrıca Barzani, savaş sayesinde çok farklı ülkeden askeri yardım aldı ve almaya devam ediyor. Silah bolluğunun özgüven ve referandum kararı üzerinde etkisi inkâr edilmez.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çin-İran ilişkilerine dair 14 Temmuz 2020 | 2.459 Okunma Çin ve Doğu Türkistan 10 Temmuz 2020 | 3.264 Okunma Türkiye’nin Libya hamlesi politik düzeyde taşları yerinden oynatırken 07 Temmuz 2020 | 3.463 Okunma ‘Centilmenler’ başkalarına ait mektupları okumazlar mı? 30 Haziran 2020 | 2.233 Okunma ABD ve AB “yıllık terörizm raporlarını” birlikte okumak 26 Haziran 2020 | 2.459 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar