Cömertler cennete yakın olur
Rabbimiz cömertliği Kuran'da över ve emreder. Peygamberimiz (sav) ise insanı kurtuluşa taşıyacak cömertliği, dalları dünyaya uzanan cennet ağaçlarından bir ağaca benzetir Güzel ahlâkın en güzel...
Rabbimiz cömertliği Kuran'da över ve emreder. Peygamberimiz (sav) ise insanı kurtuluşa taşıyacak cömertliği, dalları dünyaya uzanan cennet ağaçlarından bir ağaca benzetir
Güzel ahlâkın en güzel şekilde izhar ettiği özelliklerden biri de şüphesiz cömertlik duygusudur. Rabbimizin Kuran'da övdüğü ve emrettiği cömertlik, kişinin kalp âlemine birçok güzel haslet kazandırır. Öncelikle cömert kimseyi Allah sever ve kullarına sevdirir. Sonunda cömert kimse cennete yakın, cehennemden uzak olur.
"Mallarını gece ve gündüz, gizli ve âşikar olarak infâk edenlere Rableri katında büyük bir mükâfat vardır. Onlara hiçbir korku yoktur, onlar mahzun da olmazlar." (Bakara, 274)
Cömertliğin asıl sahibi ve Kerim (ihsanı bol, sonsuz cömert) olan Allah-u Teâlâ hakkında Peygamber Efendimiz (sav) "Allah-u Teâlâ 'Cevad'dır, yani cömert ve ihsan sahibidir, bu sebeple cömertliği sever. Yine O, güzel ahlâkı sever, kötü ahlâktan da hoşlanmaz" buyurmuştur. (Süyûti,1)
Cömertliğin en muhteşem örnekleri elbette ki Efendimiz (sav)'in hayatında yerini almıştır. Onun sonsuz keremi, etrafındaki herkesi hayrete düşürmüş ve birçok insan, "Ancak bir Peygamber bu kadar cömert olabilir" itirafında bulunarak İslam'ın hakikatini kabul etmiştir.
Bu halin örneklerinden bir tanesi şöyledir: