Ehl-i sünnet bilinci nedir?

Dini yeniden yazmaya gerek yok. Dini reforme etmeye de gerek yok. Din, hiçbir zaman deforme olmadı, tahrif olmadı zira.Dinin temel iki kaynağı olan Kuran-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in (s.a.v.) Sahih Sünnetlerini tartışmak vahyi tartışmak...

Dini yeniden yazmaya gerek yok. Dini reforme etmeye de gerek yok. Din, hiçbir zaman deforme olmadı, tahrif olmadı zira.
Dinin temel iki kaynağı olan Kuran-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in (s.a.v.) Sahih Sünnetlerini tartışmak vahyi tartışmak anlamına gelir.
Hz. Peygamber'den (s.a.v.) sonra gelen dört raşid halife döneminde oluşmuş dini yorum ve kabuller, onlardan sonra gelen büyük hukukçular -mezhep imamlarıdöneminde güçlü bir sistematiğe dönüştürüldü ki ona 'ehl-i sünnet' bilinci demekteyiz. Bu büyük bilinç, radikal ve safsatacı din anlayışından uzak, Kuran ayetleriyle oynaşmaya müsaade etmeyen sağlam bir çizgiyi bizlere taşıdı. İşte tam bu noktada duralım:
Zira birkaç yıldır ülkemizde Kuran-ı Kerim'i referans aldığını söyleyen ama esasında; Kuran'ı Yüce Allah'ın maksadı ve Hz. Peygamber'in algısının -tefsirinin- dışında yorumlayarak, bir yeni din algısı oluşturmaya gayret eden; saygısız, şımarık, saldırgan, ilkesiz, ağzı ve kelamı bozuk -kısacası vahyin bütün edebinden yoksun- bir yığınla karşı karşıyayız.
Sosyal medyada yapılmış bir paylaşım, basit ve ama bir o kadar çarpıcı şekilde bu şekilsiz hamleyi göz önüne seriyor. Paylaşımda şöyle bir değerlendirme yapılmış:
"Önce, biri çıkıp eski büyük alimlere dil uzattı. Sonra diğeri ben ondan geri kalmam deyip işi sahabelere getirdi. Diğeri hadisleri inkar edersem ben de ünlü olabilirim deyip atladı meydana. Biri kaderi, diğeri şefaati, başkası kabir azabını inkar etti. Kimisi İmam Buhari'ye küfretti. Kimisi İmamı Azam'ı alay konusu etti. Bir başkası peygamberler gaybı bilmez derken ipin ucu iyice kaçtı Kuran'daki ayetler değişmeli diyen sözde ilahiyatçılar çıktı."
Sonradan gelenler, önden geçenlere küfretmedikçe kıyamet kopmayacak diyen Efendimizin uyarıları birbiri ardınca gerçekleşiyor. Benim sünnetime ve benden sonra dosdoğru halifelerin sünnetine (yoluna) uyun (İbn Mace) diyen efendimizin uyarıları boş ve itibarsız bir söz gibi algılanır oldu. Gençlerin bir kısmı; kulağa hoş gelen bu tahribatçı gevezelerin, felsefe şehvetlerinin peşine takıldılar. Bu dall ver mudil -sapan ve saptırancenahın kendilerini Hz. Resul'e ve Kuran'a hasım yaptıklarının farkına bile varmadılar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Büyük Rus yazar Tolstoy’un İslam ve Peygamber hayranlığı 22 Kasım 2024 | 180 Okunma Dindarlık zayıflıyor mu? 15 Kasım 2024 | 290 Okunma Büyük yazar Victor Hugo’dan Hz. Muhammed şiiri 08 Kasım 2024 | 409 Okunma Vefasız insanlar olduk 01 Kasım 2024 | 74 Okunma Mısır’dan izlenimler 25 Ekim 2024 | 191 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar