Kendimizi sorgulayalım

Hucurat Suresi'nin 13. ayetinde yüce Allah şöyle buyuruyor: "Ey insanlar! Doğrusu biz sizi bir erkekle bir kadından yarattık. Ve birbirinizle tanışmanız için sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Muhakkak ki Allah yanında en...

Hucurat Suresi'nin 13. ayetinde yüce Allah şöyle buyuruyor: "Ey insanlar! Doğrusu biz sizi bir erkekle bir kadından yarattık. Ve birbirinizle tanışmanız için sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Muhakkak ki Allah yanında en değerli ve en üstününüz, O'ndan en çok korkanınızdır. Şüphesiz Allah bilendir, her şeyden haberdar olandır."
İnsanlar bulundukları bölgeye, şartlara göre farklı kimliklere sahip olabilirler. Birbirlerinden üstün vasıfları edinmiş de olabilirler. Ama hiçbir zaman bunu birbirlerine üstünlük vesilesi yapamazlar.
EVRENSEL DEĞERLER: Kişi kendi iradesi dışı edindiği farklılıkları bir üstünlük gerekçesi yapamaz. Ait olduğu soy, ırk ile değil insani vasıfları ve erdemli karakteriyle kişi üstünlüğe ulaşır. İnsanların yaratılış farklılıkları başkasına üstünlük irat etmeleri için haklı bir gerekçe olamaz. Belki yaratılıştaki bazı imtiyazlar onları birbirlerine yardımcı kılar. Bu sorumluluğu yükler. Ayette "takva" vurgusu vardır. Takva; samimiyet, dürüstlük, erdemli olmak, Allah'tan sakınmak, başkasıyla üstünlük kurma tavrından uzak olmaktır. Üstünlük buradadır zaten.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kendimizi sorgulayalım 18 Ekim 2024 | 9 Okunma Hayırlı evlat yetiştirelim 11 Ekim 2024 | 142 Okunma İslam’a sistematik saldırı yapılıyor 04 Ekim 2024 | 98 Okunma Süte su katınca bozulduk 27 Eylül 2024 | 194 Okunma Ahir zamanda neler olacak?.. 20 Eylül 2024 | 294 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar