Artık Ortadoğuyuz

Galatasaray Lazio maçı başlarken stadyumda hissettiğim tuhaf “yabancılaşma” duygusu beni ekrana çekti. Maç meraklısı değilim. Eşim seyrederken gözüm ilişti...Tribünler, GS taraftarlarının...

Galatasaray Lazio maçı başlarken stadyumda hissettiğim tuhaf “yabancılaşma” duygusu beni ekrana çekti. Maç meraklısı değilim. Eşim seyrederken gözüm ilişti...Tribünler, GS taraftarlarının dev pankartlarla “7’den 70’e tek bilek, tek yürek” yazısıyla öne çıkardığı “birlik”, “beraberlik” havasına çarpıcı tezat oluşturacak şekilde tenhaydı.
Yerli izleyiciler belli ki ülkenin ateş çemberinden geçtiği bir dönemde maçı evlerinden izlemeyi yeğlemişti. Lazio’dan İstanbul’a gelen İtalyan taraftar sayısı da hepi topu 300’ü geçmiyordu.
Ankara patlamasında ölenler için maç öncesinde yapılan saygı duruşunda gök gürültüsü gibi yükselen tekbir seslerinin, rakip takım oyuncularında yarattığı “Ne oluyor?” tedirginliği açık biçimde yüzlere yansıyordu. Avrupalı futbolcuların kendilerini bir UEFA liginin “alışıldık” ortamında değil de “bilinmeyene açık” yabancı bölgede hissettikleri açıktı.
Son dönemdeki büyük terör saldırıları ardından oynanan her uluslararası maçta ortaya çıkan tipik bir manzara bu: agresif tonlamayla atılan “Allahüekber” nidalarını, “Tanrım biz nereye düştük? Neredeyiz?” şaşkınlığıyla izleyen yabancı takım futbolcuları…

Irak Suriye gibi
Türkiye’nin hızla “Ortadoğulaşması”, sadece stadyumlardaki hissedilen bu “yabancılaşma havasıyla” sınırlı değil.
Uluslararası medyada Türkiye haberleri ve bu haberlerin işleniş tarzına baktığımızda da ne kertede “Ortadoğu”ya savrulduğumuzu, nasıl bir “yeni algıya” oturduğumuzu görüyoruz.
Ankara’nın kalbinde 28 kişinin yaşamına mal olan korkunç patlama örneğin uluslararası yayın organlarında, daha önceki büyük terör olaylarına nazaran sınırlı yer tuttu.
“Eski Türkiye” koşullarında çok vahim ve yankı yaratan bir olay olarak görülecek saldırıyı, pek çok uluslararası medya organı “ilk haber” kategorisinde görmedi. Yabancı basının internet sitelerinde yer yer haberi “aramak” gerekti…
Bunun sebebi Türkiye kapsamında bu saldırıların artık “kanıksanması”.
Ankara’da dört ayda bu ikinci saldırı. Yedi ayda Türkiye’de peş peşe beş büyük terör faciası yaşanmış. Her seferinde onlarca can gitmiş. Konu sadece birkaç gün konuşulmuş ve hızla kapanmış. Hal böyle olunca dış dünya da meseleyi “bir patlama daha oldu!” otomatiğine bağladı. “Türkiye’de patlama/kamikaze/bomba!” dendiğinde kimse artık şaşırmıyor.
Tıpkı Suriye’de, Irak’ta, Beyrut’ta patlayan bombalara şaşan olmadığı gibi; Türkiye’nin terör olayları da “haber değeri” açısından bundan böyle sınırlı yer tutuyor.
Bundan âlâ “Ortadoğulaşma” alameti olabilir mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni Trump döneminin ‘anlatısı’ 17 Kasım 2024 | 92 Okunma Trump’ın dönüşü 10 Kasım 2024 | 63 Okunma ABD’nin ‘karanlık yüreği’ne yolculuk 03 Kasım 2024 | 72 Okunma ABD ‘Heil Donald!’ mı diyecek? 27 Ekim 2024 | 200 Okunma Faşizm nerede başlar? 20 Ekim 2024 | 96 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar