Çipras’ın ‘Pirus zaferi’
Bizim “ileri demokrasi” modelinde uygulandığı üzere referandum sorusunu tamamen es geçip; üstünde sadece “Evet”, “Hayır” yazan pusulalar hazırlatmayı bakın akıl...
Bizim “ileri demokrasi” modelinde uygulandığı üzere referandum sorusunu tamamen es geçip; üstünde sadece “Evet”, “Hayır” yazan pusulalar hazırlatmayı bakın akıl etmemiş Çipras…
“Made in Turkey” referandumlarda biz hep yalnız “evet” ve “hayır” sözcükleri bulunan boş kâğıtlara mühür basmıyor muyuz?
Çipras hükümeti işte böyle yapmamış ve gerçekte “referendum” ların “olmazssa olmazı” sayılan “soruyu” oy kâğıtlarına güzelce bastırmış.
Amma velakin…
Atina’nın sorusu da çok teknik olmuş.
Soru, ezcümle tüm seçmenlerin bilmesi ve izlemesi olanaklı olmayan bazı resmi belgelere atıf yaptığı gibi, üstüne “AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’nin 25.06. 2015 tarihinde önerdiği anlaşmayı (yani “kurtarma operasyonunu”) kabul ediyor musunuz?” ifadesiyle masada artık olmayan bir realiteye referansta bulunuyor.
‘Onurlu duruş’ oylaması
Bu “retorik” soru; Yunanistan’da pazar günü yapılan referendumu neredeyse işte “evet”-“hayır” ilkelliğindeki bir Türk işi referanduma çevirdi.
“Hayır” talep eden Çipras’ı destekleyenler, “Başbakan’a güvenoyu” verdiler ve oylarını “Ohi”ye bastılar.
Muhalifler aksi yönde “evet” kullandı.
Sonuç Çipras için kişisel başarı oldu.
Ama bunun ötesinde “referendum zaferi”nin ne anlama geldiğini kimse bilmiyor.
Yüzde 61 çoğunluk alan “hayır”ın altını herkes dilediği gibi dolduruyor.