Faşizme karşı omuz omuza...
İngilizler bugün Brexit’i oyluyor. Londra’nın AB’yle yoluna devam edip etmeyeceğini belirleyecek referandumunun sonuçları, sadece İngiltere’de değil dünyada küresel bir ilgiyle izleniyor. IMF gibi...
İngilizler bugün Brexit’i oyluyor.
Londra’nın AB’yle yoluna devam edip etmeyeceğini belirleyecek referandumunun sonuçları, sadece İngiltere’de değil dünyada küresel bir ilgiyle izleniyor.
IMF gibi kuruluşlardan Wall Street’e; Şanghay, Frankfurt, Pekin, Moskova, Sao Paulo, Delhi ve Cape Town gibi gelişmiş/ yükselen ülkeler borsalarına, ABD-AB merkez bankalarına kadar dünyanın bütün para tapınakları aportta.
Kamuoyu yoklamalarında başa baş görünen “AB’den çıkalımcılar” ile “AB’de kalalımcılar” arasındaki gerilimli oylamadan çıkacak sonuçlar öncelikle Avro ve doları etkileyecek.
Yanıt ister “evet” ister “hayır” olsun, spekülatörlere gün doğacak.
Tehlikeli teamül
Etkiler salt ekonomi ile sınırlı kalmayacak.
Dünya gündemini günlerdir hemen ilk sırada meşgul eden Brexit referandumunun uzun dönemli etkileri eski kıtanın “AB karşıtı” partileri arasında olası “domino etkisi” yaratacak.
İngiliz seçmenleri AB’de kalmakta karar kılsa dahi, İngilizlerin bu “AB’ye tamam mı devam mı” referandumu, Birliğe kuşkuyla yaklaşan Avrupa’nın bilumum popülist, milliyetçi, faşizan partileri için mumla aranan bir “teamül” yaratmış olacak.
Pes etmeyen AB karşıtı İngiliz Brexit’çilerinin sil baştan referandum serüvenine girip girmeyeceklerinin bir garantisi olmadığı gibi; Avrupa’nın hız alan popülizmlerinin Brexit benzeri girişimlerde bulunup bulunmayacakları belli değil. Dün Fransa’da Figaro bu yüzden “Brexit Avrupa’ya bulaşma tehdidi” manşeti ile çıktı.
Fransa’nın “Ulusal Cephe”si başta olmak üzere Avrupa’nın tüm diğer ülkelerinde Brexit zincirine takılabilecek partiler var.