Sultanahmet…
“Bizans uzmanı” Silvia Ronchey “Sultanahmet Meydanı’nın bir tarih saatininolduğunu” söylüyor. Aşırı hırslı bir askeri emperyalizmden sorumlu tutulan...
“Bizans uzmanı” Silvia Ronchey “Sultanahmet Meydanı’nın bir tarih saatininolduğunu” söylüyor.
Aşırı hırslı bir askeri emperyalizmden sorumlu tutulan İmparator Jüstinyen’e karşı tamı tamına “11 Ocak 532”de burada “Nika isyanı” denen bir isyan yaşanmış.
Yunancada “zafer” demek olan “Nika!” nidalarıyla tarihe geçen isyanın hedefi Jüstinyen’i alaşağı etmekmiş.
Bizans tarihçisi Ronchey, Sultanahmet’in gerçekte tüm büyük Osmanlı isyanlarının da merkez üssü olduğunu hatırlatıyor.
1826’da II. Mahmut’a karşı kazan kaldıran yeniçeri isyanıyla, 1909’daAbdülhamit’in tahttan indirilmesiyle sonuçlanan ayaklanmaların hep burada patlak verdiğine dikkat çekiyor.
Türkiye’ye dıştan bakanlar; “saldırı” yeri olarak “neden Sultanahmet’in seçildiğini”çözmeye çalışıyorlar, İstanbul ve tüm Türkiye tarihin “çok katmanlı özeti”sayılabilecek “Sultanahmet”in simge değerini deşifre etmeye gayret ediyorlar.
Sultanahmet’in seçilmesindeki aşikâr gaye haliyle, tıpkı Tunus ve Mısır’da önceki IŞİD saldırılarında görüldüğü gibi; turizmi ve ekonominin bu ana damarı yoluyla rejimin ekonomik istikrarını mayınlamak.
İç-dış konjonktür
Avrupa basınında pek çok yayın organı, Türkiye’nin terör saldırılarına bağışıklık kazanmış olmasına karşın bu kez durumun farklı olduğunu ve bu saldırının“Türkiye’nin kalbine yapılan bir saldırı” olduğunu vurguluyor.
Frankfurter Allgemeine Zeitung’dan Reinhard Hermann’ın “İstanbul’da karyağarsa, Türkiye’nin gerisinde kış olur” sözleri örneğin bu bağlamda kullanılıyor.
Türkiye’nin yanı sıra Almanya’nın da tabii hedef seçildiği açık.
Bu konuda yorumlar çeşitli.