Erdoğan’ın 3 yıl planı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün ‘3 yıl sonraki seçim’ sözlerinden kastettiğinin ‘zamanında seçim’ olmadığını herkes anladı. Daha önce...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün ‘3 yıl sonraki seçim’ sözlerinden kastettiğinin ‘zamanında seçim’ olmadığını herkes anladı. Daha önce yazdığımız ve AKP sözcülerinin de zaman zaman dile getirdiği gibi ‘erkene alınmış seçim’ planı yapıldığı biliniyor. CHP’siz bu planın işleyebilmesi için transferlere ve pazarlıklara güveniliyor.

İktidar kendine avantaj yaratacak tarihi belirleyerek hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın aday olmasını sağlayacak hem de ekonomik krizin yaralarının kısmen sarıldığını görecek.

‘Muhalefet nasıl olsa seçimden kaçamaz’ mantığıyla yapılan planlar, aylar önce CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ‘2027 yılı içinde birkaç ay öne alınacak seçime destek vermeyiz’ sözleriyle işlevsiz kaldı. CHP erken seçim istediği tarihte olmazsa, üç-beş ay direnip, Erdoğan’ın adaylığını ortadan kaldıracak, ‘zamanında seçimi’ tercih edecek.

***

Bu nedenle, iktidar partisi seçimi kendi şartlarına uygun yapabilmenin yollarını arıyor. Bu da transfer edeceği milletvekillerine ve küçük partilerle yapacağı pazarlıklara bağlı.

Çünkü seçimin tarihini değiştirmek için TBMM’de karar alınması gerekiyor. 360 milletvekilinin desteği gereken bu karar için AKP’nin ‘vekil açığını’ kapatması gerekecek. Cumhur İttifakı’nın şimdilik 41 milletvekiline ihtiyacı var. Partinin 2027’nin ilkbahar ya da sonbaharında seçim yapabilmesi için ince hesaplar yaptığı aktarılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kaygılı AKP’lilerin ‘tuzak’ şüphesi 24 Mart 2025 | 1.602 Okunma Bir ay önce de denediler 21 Mart 2025 | 675 Okunma Erdoğan’ın 3 yıl planı 19 Mart 2025 | 2.240 Okunma AKP’nin Ekrem-Mansur denklemi! 17 Mart 2025 | 1.727 Okunma PKK’yı tasfiye görüşmeleri 14 Mart 2025 | 323 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar
Close menu