Mekke ve Medine’nin korunması ABD ve yandaşı Suud’a bırakılmamalıdır
İslam Konferansı Örgütü 21 Ağustos 1969 tarihinde, İsrail’in işgali altında bulunan KUDÜS’teki El Aksa mescidinin yakılmasının, İslam dünyasında uyandırdığı tepki üzerine, 22-25...
İslam Konferansı Örgütü 21 Ağustos 1969 tarihinde, İsrail’in işgali altında bulunan KUDÜS’teki El Aksa mescidinin yakılmasının, İslam dünyasında uyandırdığı tepki üzerine, 22-25 Eylül 1969 tarihlerinde, Rabat’ta ilk kez düzenlenen İslam Zirve Konferansı’nda, alınan bir kararla kurulmuştur.
2011 Haziran ayında Astana’da düzenlenen 38. Dışişleri Bakanları Konseyi’nde, İslam İşbirliği Teşkilatı olarak adı değiştirilmiştir. Teşkilatın sekreteryası Kudüs’ün kurtarılmasına kadar Cidde’de faaliyet gösterilmesine karar vermiştir. Ayrıca bir genel sekreter atanmıştır. 1 Ocak 2005 tarihinden bu yana, (İİT) ilk Türk Genel Sekreteri Profesör Doktor Ekmeleddin İhsanoğlu bu göreve getirilmiş ilk Türk vatandaşıdır.
İhsanoğlu’nun görev süresi; 1 Ocak 2009’dan itibaren 5 yıllığına 2. bir dönem için daha uzatılmıştır. Bu kadar uzun süre teşkilat başkanlığını yapan Türk Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Başkanlığı sırasında maalesef aktif bir varlık gösterememiştir.
Mükemmel şekilde planlanmış ve her şeyi ile madde madde düşünülmüş olan bu plan, hayata geçirilememiş, İslam dünyasını hareketlendirememiş ve teşkilatın sesini yeteri kadar duyuramamıştır. İİT’nin hazırlamış olduğu konferansların içeriği her türlü irtibat, siyasi, ticari, ekonomik, işbirliği hususunda, 10 yıllık eylem planı olarak hazırlanmıştır.
Ortak irade dayanışma ve ortak İslam hareketi, ılımlılık ve İslam’ın hoşgörü anlayışı, İslam Hukuku, İslam Fıkhı Akademisi, terörizmle mücadele, İslamofobi ile mücadele, insan hakları ve yönetişim, Filistin ve işgal edilmiş Arap toprakları çatışmalarının önlenmesi ve çözümü, Barış tesisi, Ekonomik İşbirliği, İslam Kalkınma Bankası’nın desteklenmesi, doğal afetler karşısında sosyal dayanışma, Afrika’daki yoksullukla mücadele, yükseköğretim, bilim ve teknolojisi, İslam dünyasında kadın, genç ve çocuk hakları ve aile, üye ülkeler arasında kültürel değişim; Başlıkları altında detaylandırılan kapsamlı bir yol haritası hazırlanmıştır.