Mühim olan kale duvarlarını inşa etmek değil, insan karakterini inşa etmektir
Milattan önce yapıldığı söylenen, gerçek uzunluğu 6000 km civarında olan, bugün 2500 km kısmı ayakta olan, 1986 yılında UNESCO dünya kültür mirası varlıkları arasında korumaya alınan...
Milattan önce yapıldığı söylenen, gerçek uzunluğu 6000 km civarında olan, bugün 2500 km kısmı ayakta olan, 1986 yılında UNESCO dünya kültür mirası varlıkları arasında korumaya alınan Çin Seddi, bugüne kadar dünyada korunma amaçlı, en büyük ve en uzun bir settir.
Düşman hücumlarına karşı güvende olmak, huzur ve rahat içinde yaşamak, askeri saldırılara karşı koymak ve yurt içinden kaçacak olan kişileri kontrol altına almak üzere yapılmış olan, 8 metre yüksekliğinde, 6 metre genişliğinde olan bu duvar, insan gücüyle kolay kolay aşılacak bir yapı değildir.
Bu duvarın yapımı uzun yıllar devam ettiği ve 8000 kişi tarafından yapımının tamamlandığı söylenmektedir. Çin Seddi bittikten sonra, Çin Hanedanı ve yaşayanlar, kendilerini her ne kadar güvenlik içerisinde hissetseler de, seddin tamamlanmasından sonraki 100 yıl içinde, daha önceki saldırılardan, 3 kat daha fazla saldırıya uğramışlardır.
Bu duvarların gerçek manada, beklenen güvenceyi veremediği anlaşılmıştır. Duvarların aşılamayacağını gören saldırganlar, işin yönünü duvarlardan değil, her 9 km’de bir, içinde kule bekçilerinin bulunduğu kapılara gelip, onları çil çil altın keseleri ile rüşvete alıştırarak karakterlerini bozup, kendilerine bağımlı hale getirmişler ve artık surlardan değil, kapılardan girme yolunu bulmuşlardır.
Mühim olan kale duvarlarını inşa etmek değil, insan karakterini inşa etmektir.