Amerikan örneği... “Bu nasıl müttefiklik?”
Önce, Amerikan Dışişleri tarafından reddedilen kritik bir önerinin arka planını, sonra Fırat Kalkanı Harekâtı'nın, ABD'ye temas eden yönlerindeki tuhaflıkları anlatmak istiyorum.Bugün öğreniyoruz ki...
Önce, Amerikan Dışişleri tarafından reddedilen kritik bir önerinin arka planını, sonra Fırat Kalkanı Harekâtı'nın, ABD'ye temas eden yönlerindeki tuhaflıkları anlatmak istiyorum.
Bugün öğreniyoruz ki ABD'li diplomatlar, "Kürt sorununu izlemek ve hatta süreçlere müdahil olmak!" üzere Washington'a bir proje sunmuşlar.
Gerekçeleri, "görünüşte masum!" ama gerçekte kriz çıkaracak kadar tehlikeli.
ABD'nin iç çalışması olsa da 4 ülkeyi yakından ilgilendiriyor. ABD diplomasisi, Türkiye'yi, "Avrupa Masası" kapsamında raporluyor.
Irak, İran ve Suriye ise tahmin edileceği gibi "Ortadoğu Masası"nın konusu. Dışişleri'ne deniyor ki...
"Türkiye, Irak, İran ve Suriye'de Kürt nüfus var. Kürtlerle ilgili gelişmeler dinamik olduğu kadar stratejik.
Bir 'Kürt Masası' kurulsun. Dört ülkedeki Kürt dosyası tek elden yönetilsin!"
Bu, özünde 4 parçalı Kürdistan planının altyapısı olarak da okunabilir. Lakin...
ABD Dışişleri'nin, bu öneriye -konjonktürel kalmaması- gereken karşı çıkışı, Türkiye açısından önemli. Washington'ın, "Türkiye, Avrupa Masası'nda kalacak.
Türkiye'deki Kürt nüfusa yönelik değerlendirmeler ise 'insan hakları' bağlamında takip edilecek!" biçiminde özetlenen duruşu bir kenara not edilmeli.
***
Anlaşılan o ki ABD'de hâlâ Beyaz Saray, Pentagon ve CIA arasında eşgüdüm yok. Başkan Trump, sisteme hâkimiyet kurmaya çalışırken yerleşik nizamın bir dizi operasyonuna hedef oluyor.