Başbakan'ın ekonomi vizyonu: "Yenilikler, bozulan ezberler!"

Dün A Haber ekranlarında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile canlı yayında idik. A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'le birlikte sorular yönelttiğimiz Sn. Davutoğlu, yeni ekonomi yönetimi modeli ve ileriye dönük kararlar noktasında...

Dün A Haber ekranlarında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile canlı yayında idik. A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'le birlikte sorular yönelttiğimiz Sn. Davutoğlu, yeni ekonomi yönetimi modeli ve ileriye dönük kararlar noktasında önemli bilgiler paylaştı. Bu konuya girmeden önce bir başka hususa dikkat çekmek istiyorum! Sn. Davutoğlu'nu konuk ettiğimiz A Haber, YSK- RTÜK sansürü yüzünden son bir yılda 239 yayın durdurma cezası aldı. Ve eğer Sn. Başbakan 1 Kasım öncesinde aynı tarz programa çıksaydı sadece bu nedenle bile malum zihniyet A Haber ekranlarını yine karartacaktı! Netice, bu işin takipçisi olmayı sürdüreceğiz!

Gelelim Başbakan'ın anlatımlarına... Sn. Davutoğlu yakın takip ve koordinasyon gerektiren 4 alan belirlemiş: 1- Ekonomi. 2- Güvenlik. 3- Yatırımlar. 4- Reformlar. Bu 4 alanda her ay düzenli toplantılar gerçekleştirilecek. Böylece Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararları bürokrasinin sahiplenmesi ve sonuçlandırması sağlanacak. 

Başbakan, 12 Aralık Cumartesi günü 4 saati aşkın "Ekonomi Değerlendirme Toplantısı" gerçekleştirdi. ABD Merkez Bankası'nın olası faiz artırımının piyasalara etkisi, seçim vaatlerinin hayata geçirilmesi ve 2016 Bütçesi bu toplantıda ayrıntılı olarak görüşüldü. Davutoğlu, Türkiye ekonomisi için "yönetilebilir kırılganlık alanları" ile "güçlü yönleri" ayrı ayrı masaya yatırmış.

Ekonominin şoklara karşı dayanıklılık teşkil eden yönleri, a) Mali disiplin b) Sağlam finansal sektör. c) Yapısal reformlara odaklı kuvvetli siyasi iktidar.
Buna karşın, kontrol edilebilir olmakla birlikte ekonominin geleneksel ve güncel sorunları da var. a) Cari açık. Tüketime yönelik parasal önlemler ile düşük seyreden emtia ve enerji fiyatları sayesinde cari açık giderek azalıyor. (GSMH'nin yüzde 5.2'si) b) Enerji ve emtia ihraç eden ülkelerdeki pazar daralmasından kaynaklanan dış satım problemleri. c) Jeopolitik riskler. Çare: AB pazarı ve dinamik dış politika!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bakan Fidan... Ve satır arası okumaları 26 Kasım 2024 | 32 Okunma Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Nükleer savaş riski var, şaka değil 24 Kasım 2024 | 118 Okunma Pandemi sonrası toplumun ruh sağlığı! 23 Kasım 2024 | 57 Okunma Ekonomiye dair kısa Notlar... 21 Kasım 2024 | 443 Okunma Küresel zirveleri etkileme kabiliyeti... 20 Kasım 2024 | 176 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar