Belediyeler: Yergi-övgü dengesi
27. dönem milletvekilleri bugün yemin ederek görevlerine başlayacaklar. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yemin töreni ise 9 Temmuz Pazartesi günü. Böylece Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesi de...
27. dönem milletvekilleri bugün yemin ederek görevlerine başlayacaklar. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yemin töreni ise 9 Temmuz Pazartesi günü. Böylece Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesi de iş başı yapmış olacak. Cumhurbaşkanı ve kabinesi ile yeni Meclis yapısı belli olduğuna göre artık yerel seçimlere, daha doğrusu belediyelere odaklanabiliriz. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan dün gerçekleşen AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda bu yöndeki işaret fişeğini de ateşledi. Cumhurbaşkanı, kendisine sunulan 24 Haziran Seçimleri Değerlendirme Raporları'na atıfta bulunarak bazı hassas hususları kamuoyu ile paylaştığı için bizim de arka plana değinmemizde fayda var.
Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlere gelince...
Öncelikle ekonominin seyri seçmen davranışında yine belirleyici rol oynayacak. Bu açıdan bakıldığında 2018'in son çeyreğindeki zorlu virajın dikkatli geçilmesi gerekecek.
Terör örgütünün güdümünden kurtarılan ve halen kayyumlar eliyle yönetilen belediyelere, AK Parti adına seçimi kazanabilecek, yörede sevilen, dürüst, memleket sevgisinden kuşku duyulmayan isimlerin önerilmesi önem kazanacak.
Belediye başkanları ile milletvekilleri, il ve ilçe teşkilatları arasındaki ilişkilerin, kişisel beklenti veya çekişmelerden arındırılması da üzerinde durulacak konuların başında gelecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masaya yatırdığı seçim raporlarında, aday faktörü, belediye başkanları ile ilgili yakınmalar, hizmet açığına ilişkin eleştiriler, vekillerle başkanlar arasındaki uyumsuzluklar da çarpıcı başlıklar arasında yer aldı. Meselenin, dava sorumluluğu dışına taşan yönlerine kuşkusuz Cumhurbaşkanı ve AK Parti merkez yönetimi neşter vuracaktır. Esasen "metal yorgunluğu" teşhisini de sadece kondisyon düşmesi biçiminde okumak eksik kalır. Bu yorgunluk; halkla ilişkilerdeki bağların zayıflaması, algı yönetimindeki problematik, makama dayalı güç vehmetme, iş yapma ve yaptırma süreçlerine dahil olan çevrelerin ürettiği negatif imajla da birlikte düşünülmek durumunda.