Enflasyon... Kredi maliyetleri... Bankalara düşen görevler
FETÖ ile mücadelenin bürokrasi ve piyasa ayağında kritik kararlar alınırken, ekonomi ile ilgili yapısal adımların gölgelenmesi riskine de dikkat etmek gerekiyor. FETÖ gündemi, devletin asli ajandasının ilk...
FETÖ ile mücadelenin bürokrasi ve piyasa ayağında kritik kararlar alınırken, ekonomi ile ilgili yapısal adımların gölgelenmesi riskine de dikkat etmek gerekiyor. FETÖ gündemi, devletin asli ajandasının ilk sırasında yer almaya devam edecek. Ancak, ekonominin çarklarının dönmesi, durgunluğa yol açabilecek alanların tedavisi, fiyat katılıklarının kırılması için yapılması gerekenlerin ötelenmemesi çok önemli.
Gerek FETÖ'yü devletten ayıklama sürecinin beraberinde getirdiği ilk sonuçlar gerekse araya giren bayram tatili, bürokraside bilinen ama el atılması gereken konularda sanki bir tutukluğa neden olmuş durumda.
Bu noktada, iki hassas meseleye parmak basmak zorundayız...
1- Enflasyonu yukarı doğru ittiren faktörler ve Merkez Bankası'nın aktif rolünü aşan noktalar.
2- Kredi faizlerinin yüksek seyrine karşı geliştirilebilecek önlemler.
***
Merkez Bankası'nın yeni yönetimi, göreve geldiği andan itibaren piyasalara belirli ve net sinyaller vermeye çabalıyor. Öncelikle, faizlerde sadeleştirmeden söz ediyor. Ardından piyasa aktörleri ile doğrusal iletişime geçeceğini söylüyor. (Ki bu görüşmeleri gerçekleştiriyor da.) Yetmiyor, reel sektör temsilcileri ile daha yakın ilişki kuracağını duyuruyor. (Ki bu yönde açılımı da başlattı.) Bütün bunları da siyaset kurumu ile bilek güreşine girmeden hayata geçirme niyetini paylaşıyor. Ve gelinen noktada gıda ve hizmetler başta olmak üzere fiyat direnci oluşan sektörlere ilişkin uyarılarda da bulunuyor. Gel gör ki işler beklenen hızda ilerlemiyor. Aylardır, Gıda Komitesi'nin etkin çalışmasından, AVM Yasası'ndaki inceliklerden, Hal Yasası'ndaki aksaklıkların giderilmesinden bahsediliyor. Maalesef bir arpa boyu yol alınamıyor.