FED’in finansal sinyallerine Ankara’nın bakışı

ABD Merkez Bankası'nın (Federal Reserve-FED) faiz artırım kararı ve 2017 için yaptığı değerlendirmeler karşısında Ankara acaba ne düşünüyor?Bu konuda elimizdeki en güçlü sinyal Merkez...

ABD Merkez Bankası'nın (Federal Reserve-FED) faiz artırım kararı ve 2017 için yaptığı değerlendirmeler karşısında Ankara acaba ne düşünüyor?
Bu konuda elimizdeki en güçlü sinyal Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın, geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu'nda yaptığı sunuş. Ve gerek bankacılık kesiminden gerekse reel sektörden gelen canlı sinyaller...
Ankara'daki genel hava şöyle...
Hem bireysel olarak hem de firmalar bakımından Türkiye'nin idare edebilecek yakıtı var. Lakin -iç ve dış kaynaklı- türbülanslı ortamda mesafe alındığı için yönetilebilir denge tutturulmaya çalışılıyor.
Ankara, finans sektörünün iç dinamikleri ile şirketler tarafının kur riski yönetimine odaklanmış durumda.
Bankaların pozisyonları, 2017'yi de 2016 gibi atlatma üzerine kurulu. Yani... Kredi büyümesini sınırlayan, risk algısını ön planda tutan bir yaklaşım söz konusu. Ki bu eğilim daha çok uluslararası sermayeli bankalarda hissediliyor.
Sektörün bir bölümü ise "Ankara ile koordineli biçimde ama dikkatlice bilançoyu yönetiriz" görüşünü taşıyor.
İşte bu nedenle BDDK'ya her zamankinden fazla görev ve sorumluluk düşüyor. Hem finans sektörünün hassasiyetlerinin gözetilmesi hem de bankacılık sektörü kaynaklı tıkanıklıkların aşılması zorunluluk arz ediyor! Kaldı ki bankacılar da Türkiye ekonomisinin ılımlı da olsa, beklentilerin zaman zaman altında da kalsa büyüme eğilimini sürdürmesinin, finans sektörünün geleceği bakımından ortak payda olduğunu kabul ediyor!

***

Firmaların kur kaynaklı mali sorunları ile fiyatlama sıkıntılarına gelince... Bunoktada reel sektörü soluklandırma ve kur riskini idare etme rehberinin eşzamanlı olarakdevreye girebileceğini söylemekle yetineyim.

***

Son olarak, başlıktaki soruya, kendimce cevap vermeyi deneyeyim... 
 Merkez Bankası kurfaiz getirisine yönelik refleksini koruyor. 
 2017 yılı Para Politikası Perspektifi'nde dile getirildiği gibi "fiyat istikrarı" hedefinikollamaya devam ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekonomiye dair kısa Notlar... 21 Kasım 2024 | 440 Okunma Küresel zirveleri etkileme kabiliyeti... 20 Kasım 2024 | 173 Okunma G20 Zirvesi... Erdoğan, Rio’da Biden’ı uğurlarken... 19 Kasım 2024 | 266 Okunma AK Parti... Değişim, Değişiklik, İhtiyat! 16 Kasım 2024 | 197 Okunma Etki ajanlığı mı, yeni nesil casusluk mu? 14 Kasım 2024 | 1.415 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar