Nasıl bir Merkez Bankası?
İç ve dış siyasi gündemin yoğunluğu içinde "ekonomi ile ilgili önceliklerin" göz ardı edilmediği özellikli bir dönemden geçiyoruz.İngiltere'nin ayrılık kararı sonrasında AB mimarisi...
İç ve dış siyasi gündemin yoğunluğu içinde "ekonomi ile ilgili önceliklerin" göz ardı edilmediği özellikli bir dönemden geçiyoruz.
İngiltere'nin ayrılık kararı sonrasında AB mimarisi sarsılırken, Brüksel kafası da er ya da geç değişmek zorunda kalacak. Ve o değişime kadar AB çapası, Türkiye ekonomisi için gösterge değerini korumaya devam edecek. İşte bu nedenle, AB standartlarını yakalama ideali ile AB'nin tutarsızlıklarının sorgulandığı sert bir süreç bizleri bekliyor...
***
Ekonomideki dengeler bakımından iki kurum ön plana çıkıyor. "Hazine ve Merkez Bankası." Yaklaşık iki yıldır boş tutulan Hazine Müsteşarlığı için kamudan bir ismin atanması bekleniyor. Benim asıl üzerinde durmak istediğim kurum ise "Merkez Bankası!" Yazının başlığındaki sorunun cevabı, yeni dönemin kodları açısından oldukça mühim. Cevap, Merkez Bankası'nın piyasa ile ilişkilerindeki "ince ayarın" ipuçlarını vereceği gibi, Banka'nın "imajına dönük" algı operasyonunu da sonlandırabilecek ağırlıkta.
***
"Nasıl bir Merkez Bankası?"
Ne siyasetçiye kafa tutması teşvik edilerek bağımsızlığını tescilleyecek bir Merkez Bankası ne de etki altında kalan, müdahaleye açık izlenimi veren bir Merkez Bankası!
Bir başka anlatımla...
Yakın dönemde görüleceği gibi Merkez Bankası, ülkenin yönetim sorumluluğunu üstlenen siyasi kadrolarla zıtlaşarak, sanki rakipmiş gibi konuşlanarak rüştünü ispatlama tuzağına düşmeyecek.