Siyasi karakter: “Oyun ve oyuncu farkı”
16 Haziran gecesi Türkiye'yi ekran başına kilitleyen "yuvarlak masa buluşması" perde önü ve perde arkası yönleri ile siyasetin geleceğine dair önemli ipuçları verdi.
Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım, Millet İttifakı'nın adayı (HDP destekli) Ekrem İmamoğlu ile ekran karşısında kozlarını paylaşırken, "karakter oyuncusu" ile "oyuncu karakteri" arasındaki fark da ortaya çıktı.
İlk fark, "kamuoyu ve algı yönetimi" üzerineydi. Yıldırım, Türk filmlerinin babacan karakter oyuncusu görünümü ve doğal hali ile mesajlarını aktarmaya çalışırken CHP'li İmamoğlu, Amerikan filmlerinden fırlamışçasına kendisine biçilen rolün icabı olan karakteri sergiliyor, kişisel gerçeğini gizleyebiliyordu.
İkinci fark, "iletişim yönteminden" kaynaklanıyordu. Yıldırım, tecrübeyle sabit birikimini ve klasik ikna metotlarını kullanırken CHP'nin adayı sırtında yumurta küfesi olmamanın rahatlığıyla vaat ediyor ve bunları da modern pazarlama teknikleri ile ortama sunabiliyordu.
Üçüncü fark, "sosyal psikoloji" ile ilgiliydi. Yıldırım, hem meramını ifade etme hem de rakibin salvolarını karşılama çabası içinde samimiyetini dışa vururken, CHP'li İmamoğlu maskeli yüz ifadesini koruma, sinirlerine hakim olma tavsiyesini uygulama, mağdur pozisyonu üretme uğraşındaydı.