Tedbir paketi... Siyasetçi, bürokrat farkı!
2019'daki kritik üç seçime etki edecek faktörler bugünden ayrışmaya başladı. "Ekonomik istikrar ve vatandaş memnuniyeti, jeopolitik risklerin toplumsal iç barışa olası yansımaları ile eğitim sistemine...
2019'daki kritik üç seçime etki edecek faktörler bugünden ayrışmaya başladı. "Ekonomik istikrar ve vatandaş memnuniyeti, jeopolitik risklerin toplumsal iç barışa olası yansımaları ile eğitim sistemine ilişkin çözüm önerilerine geniş kitlelerin iknası!"
Bu yazımızın konusunu, ekonominin gidişatı ve alınan son tedbirlerle kurumsal manada yapılması gerekenlere ilişkin önerilerimiz oluşturuyor.
Türkiye ekonomisinin 2018- 2020 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) kısa süre önce açıklandı. Ancak, OVP'nin nasıl bir Türkiye tasavvur ettiği anlaşılamadan Maliye Bakanı Naci Ağbal, sürpriz bir şekilde "mali tedbirler paketini" de aynı kapsama dahil ediverdi. Bir yanda yüksek büyüme ve düşük enflasyon vaat eden OVP diğer yanda "Aman önlem alalım!" telaşını yansıtan torba yasa tasarısı!
Bu ikili tablo kafa karışıklığına yol açtığı gibi tepkisellik de üretti.
Her şeyden önce Cumhurbaşkanlığı ile AK Parti Genel Merkezi, AK Parti ile TBMM Grup Yönetimi ve Plan Bütçe Komisyonu arasında senkronizasyonu sağlayacak yeni ve farklı bir metoda ihtiyaç var. Ekonomi ile ilgili geniş bir tabanı ilgilendiren kararlar alınacaksa, görüşmelere AK Parti Ekonomik İşler Başkanlığı da katılmalı. Hiç olmazsa tartışma sürecinde Sn. Cumhurbaşkanı'nın ekonomi danışmanları da sürece dahil edilmeli.
Son imzalar atılmadan önce AK Parti TBMM Grup yöneticileri ile Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri de görüşlerini iletebilmeli. Böylece Cumhurbaşkanlığı'ndan AK Parti'ye, AK Parti'den TBMM'ye uzanan zincir içindeki isimler, yarın halka anlatmak zorunda kalacakları kararları içselleştirmiş ve siyasi sonuçlarını da öngörerek ince ayar yapılmasına destek vermiş olurlar.