Müftüler nikâh kıymalı mı?
Bugün nikâh, Medeni Kanun ile mevcut mevzuat çerçevesinde yapılıyor. Buna göre, evlenme çağına gelmiş kadın ve erkek, birlikte belediyeye müracaat ediyor. Belediye, nüfus kayıtlarından eşlerin medeni...
Bugün nikâh, Medeni Kanun ile mevcut mevzuat çerçevesinde yapılıyor. Buna göre, evlenme çağına gelmiş kadın ve erkek, birlikte belediyeye müracaat ediyor. Belediye, nüfus kayıtlarından eşlerin medeni durumunu ve sağlık raporlarını kontrol ediyor. Nikâh işlemlerinden sonra ise evlenmiş çiftlerin kayıtlarını nüfus idaresine en geç 10 gün içerisinde resmi yazı ile bildiriyor. Ayrıca çiftlere verilen nikâh cüzdanı da evliliği tescil eden bir belge olarak düzenleniyor.
İkincisi, nikâh İslam dininde birbiri ile anlaşan kadın ve erkeğin en az 2 şahit huzurunda ve belirli bir mehir ile sözleşme yapmalarıdır. Yani nikâh sivil ve özel bir akittir, dolayısıyla dini veya resmi nikâh olarak tanımlanan bir boyutu yoktur. Ayrıca İslam’da nikâhın din adamı tarafından ve bu işlem için özel olarak tahsis edilmiş bir mekânda kıyılması şartı da yoktur.
Üçüncüsü, semavi dinlerde ve neredeyse bütün inanç sistemlerinde doğum, evlilik ve ölüm kutsal kabul edilir, özel dini törenler ve ritüellerle yapılır. Ayrıca, Müslümanlar ve Musevilerde sünnet merasimi de dini bir nitelik taşır.
Bu nedenle evlilik, tarih boyunca dinle irtibatlı görülmüş ve din adamları