Filibeli Ahmed Hilmi diyor ki

Barış Pınarı Harekatı tüm hızıyla sürüyor.Mehmetçiğin başarılarına yeni bir başarı daha katarak, burnu kanamadan kışlasına dönmesi için dua ederken, Başkomutan Recep Tayyip...

Barış Pınarı Harekatı tüm hızıyla sürüyor.

Mehmetçiğin başarılarına yeni bir başarı daha katarak, burnu kanamadan kışlasına dönmesi için dua ederken, Başkomutan Recep Tayyip Erdoğan’a ve onun şahsında tüm komutanlarımıza esenlik temenni ediyorum.

“Bu harekatı neden yapıyoruz?” sorusunun cevabı tartışmasız bir şekilde bellidir. Harekat vesilesiyle dost ve düşmanımızı yeniden tanımamız da ayrıca önemlidir. Zira, milletlerin mayası (mizacı) da, fertlerin mayası gibi değişmiyor.

Bu manada, daha çok A’mâk-ı Hayal adlı kitabıyla tanıdığımız, gerçek bir münevver olan ve dolayısıyla İslam tarihinden, güncel meselelere kadar birçok konuda zihin yoran Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi’nin, Barış Pınarı Harekatı’nı yapma mecburiyetinin temellerini atan İngiltere ile ilgili yüz on yıl önceki görüşlerini nakletmek istiyorum. Onun Yirminci Asırda Âlem-i İslâm ve Avrupa: Müslümanlara Rehber-i Siyâset adını taşıyan eserinde (Büyüyenay Yayınları, İstanbul 2014) İngiltere üzerine yaptığı o tespitlerin bugün de hâlen geçerli olduğunu birlikte görelim:

“Yakın zamana kadar medeniyet âlemine yön veren ve bütün dünyanın mukadderatını yöneten İngiltere bugün dahi medeniyet aleminin en kuvvetli uzvudur. Vakıa bugün İngiliz kapanlarına bir sersem fare gibi tutulmayacak Almanya, Amerika ve Japonya gibi hükümetler mevcut olmakla beraber, İngiliz siyasetinin tesirlerinden azade kalmaya muvaffak olan hükümet hâlâ yoktur. Müthiş donanması, en ileri maharete sahip siyaseti, büyük serveti, İngiliz kavmine azim ve muvaffakiyetler temin etmiş ve etmekte bulunmuştur.

Lâkin İngiltere’nin bugünkü kuvvetini meydana getiren siyaseti, hile ve kurnazlıktaki emsalsiz maharetidir. Filvaki İngiltere(nin) şükûh ve azameti, kahredilen ve yok edilen İslâm âleminin hazin makberi üzerine bina edilmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dâvûd el-Kayserî’nin Mukaddemât’ı 23 Kasım 2024 | 21 Okunma ‘Sanat gayet lüzumlu bi şey olup, olmayınca hiç olmaz!’ 19 Kasım 2024 | 42 Okunma Horasan Erenlerinin ‘Anadolu Mayası’nı hayatın içinde tutmak 16 Kasım 2024 | 98 Okunma Horasan Erenleri hakkında birkaç soru 14 Kasım 2024 | 265 Okunma Horasan Erenleri: Ne devletle ne devletsiz 12 Kasım 2024 | 917 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar