İslâmcılık teriminin siyasî soykütüğü
İslamcılık terimi, 1972’de basılan Okyanus Ansiklopedik Sözlüğü’nde yer almadığı gibi, 6. Basımı 1981’de yapılan TDK Türkçe Sözlük’te de yer almaz.2000’li yıllarda...
İslamcılık terimi, 1972’de basılan Okyanus Ansiklopedik Sözlüğü’nde yer almadığı gibi, 6. Basımı 1981’de yapılan TDK Türkçe Sözlük’te de yer almaz.
2000’li yıllarda basılan Türkçe sözlüklerin hemen tamamında cömertçe kullanılmaya başlanılan İslamcılık terimi, çok yeni olması nedeniyle siyaseten değilse de sözlük merkezli olarak bir soykütüğüne muhatap olmayı henüz hak etmiyor gibi görünmektedir.
Bu bağlamda, Türkçeye hürmeten midir emin değilim ama Nişanyan Sözlük’te, İslam maddesi içinde “İslamcı” kelimesine sadece lafız olarak yer verilmekle yetinilmesi ve günümüzde İslamcılık kelimesinin karşıtı olarak kullanılan “islamofobi”ye, “Batı dillerinde 1976’dan itibaren duyulmuştur.” kaydının düşülmesi önemlidir.
Hazır “Türkçeye hürmet” demişken, İslamcılık teriminin, çoğu Müslüman kimliğine sahip akademisyenler tarafından İslami hareketlerle ilgili araştırmalarda son derece içselleştirilerek bol keseden kullanıldığını; buna rağmen hassasiyet sahibi araştırmacılardan örneğin Hayreddin Karaman’ın “İslami Hareketin Öncüleri’nde (İz Yayınları), Nuh Yılmaz’ın –yazı başlığımı doğuran– İslamda Resim Yasağı Söylemi; İslami İkonoklazma Tezi’nin Soykütüğü’nde (Doğan...