Bahçeli’nin “Devlet”i
Denge ve denetim mekanizmalarının, yargısal denetimin işlevsizleştiği bir sistemin, ülkemizin yararına olması mümkün görünmüyor. Bir sistemi ve ülkeyi belirleyen, oradaki adaletin gücüdür.
Bir devletin temel yapısını belirleyen ve birbirini karşılıklı olarak dengeleyen kurumlar vardır. Yürütme (şimdiki sistemde Cumhurbaşkanlığı), yasama (yani Meclis), yargı (yani mahkemeler: Anayasa Mahkemesi, Yargıtay vb...) Demokrasi, hukuk devletini ve farklı düşüncelerin bir arada yaşayabilmesini güvence altına alan, meşru kurumlarla işleyen sistemdir. Yargı, demokratik bir ülkede sistemin karakterini gösterir. Siyasi irade karşısında, belli bir bağımsızlığı ve güvencesi vardır.
Kendi tavrı ve duruşu olan bir “denge unsuru”dur. Tabii köklü ve geleneksel meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, bunlar da tıpkı yargı gibi “denge unsuru”dur. Bizde yaşananlara gelirsek… “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” adıyla oluşan yeni sistemin isim babası Devlet Bahçeli şöyle diyor: “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle yönetim hayatımıza nüfuz eden kakafoni bitmiş, birbiriyle çatışıp çelişen çok seslilik sonlanmıştır.