Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız…
Elektrik faturalarına gösterilen tepkiler üzerine, hükümet, indirimler yapacağını açıkladı. Cemevleri, indirimden faydalanacakların arasında sayıldı. Ben umutlandım. “Acaba Hükümet bu vesileyle...
Elektrik faturalarına gösterilen tepkiler üzerine, hükümet, indirimler yapacağını açıkladı. Cemevleri, indirimden faydalanacakların arasında sayıldı. Ben umutlandım. “Acaba Hükümet bu vesileyle cemevlerini ibadethane olarak kabul mü etti?” dedim. Yanılmışım. Böyle bir değişikliğe gidilmedi.
Cemevlerinin elektrik faturaları bundan böyle ticarethane değil ikametgâh statüsünden hesaplanacak. Bu vesileyle şu da anlaşıldı ki cemevleri elektrik faturalarını en pahalı tarife olan ticarethane statüsünden ödüyorlardı.
2009’da hükümetin düzenlediği ve benim de katıldığım Alevi Çalıştayları’nda cemevlerinin statüsü tartışılmış, ibadethane sayılmaları büyük ölçüde kabul görmüşse de bir son dakika kararıyla bu tasarı geri çevrilmişti. Cemevleri (mescitler, camiler, sinagoglar, kiliselerden farklı olarak) ibadethane sayılmadıkları için bu statünün sağladığı imkanlardan yararlanmıyor.
Alevileri yok sayan devlet
Açılım yıllarında, üstü kapatılmış meseleler açılıyor, tartışılıyor, konuşuluyordu. İktidar, bu meselelerin geçmişte devlete egemen olan zihniyet tarafından bastırıldığını söylüyor, değiştireceğini iddia ediyordu. Ancak “değişimcilik” farklı bir mezhebin meşru kabul edilmesine gelince yolda kaldı.
İslamcılık Aleviliğin hakları konusunda destekleyici değil engelleyici bir ağırlık olarak ortaya çıktı: “Eğer cemevlerini kabul edersek Alevi kimliğini de resmen kabul etmek durumuna geliriz” çizgisi izlendi. Çalıştayda yaptığımız tartışmalar Diyanet İşleri’nin ve bazı İslamcı hocaların karşı koymasıyla ilerleyemedi.