Anayasayı anlamak

Mülkiye dekanı ve anayasa profesörü Mümtaz Soysal o senenin son dersinde anayasanın belli direkler üzerine durduğunu, bu direklerin sağlam olabilmesi için asıl önemli olanın halk desteği olması gerektiğini anlatırken içeri aniden fakülte sekreteri girer.

“Geldiler,” der; hoca kimin geldiğini hemen anlar. Gelenler 12 Mart’ın vahşi rejiminin askerleridir; pek çok aydın gibi onu da götüreceklerdir. Soysal çıkmadan önce öğrencilerine “İşte halk desteği olmazsa da bunlar olur,” der. Mehmet Ali Birand’ın “12 Mart” belgeselinde “Adeta bir tiyatro oyunu gibi,” diye tarif ediyor bu anı.

Bu sahne geçtiğimiz günlerde Broadway sahnesinde izlediğim bir tiyatro oyununda aklıma geldi. Acaba hoca görseydi bu oyunu ne düşünürdü, diye içimden geçti.

Heidi Schreck’in anayasanın kendisi için anlamını anlattığı “What the Constitution Means to Me” bugüne kadar izlediğim en iyi oyun olabilir. “Angels in America”nın yazarı Tony Kushner da “Yılın en önemli oyunu,” diye tarif ediyor bu oyunu.

Anayasanın oyunun yazarı için hakikaten de şahsi bir anlamı var. Schreck gençliğinde ülke çapında anayasa yarışmalarına katılıp kazanıyor, bu yarışmalar sayesinde üniversiteye gidebiliyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar sofrası—ama hangi iktidar 28 Mayıs 2023 | 192 Okunma Taht kavgasını bu sefer kim kazanacak 27 Mayıs 2023 | 327 Okunma Bir oy bile önemli mi 26 Mayıs 2023 | 902 Okunma Muhalif önder 23 Mayıs 2023 | 321 Okunma Tersane Caddesi'nde gizemli bir buluşma 21 Mayıs 2023 | 211 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar