Moda demokrasisi

KARL Lagerfeld 2004 yılında kendisiyle özdeşleşen dar kalıplı siyah smokin ceketlerini, pantolonlarını ve beyaz gömleklerini İsveçli hazırgiyim firması H&M’le sınırlı bir koleksiyonda...

KARL Lagerfeld 2004 yılında kendisiyle özdeşleşen dar kalıplı siyah smokin ceketlerini, pantolonlarını ve beyaz gömleklerini İsveçli hazırgiyim firması H&M’le sınırlı bir koleksiyonda ürettiğinden beri moda dünyasında yeni bir akım başladı. Ucuz  hazırgiyim firmaları, pahalı markalarla işbirliğine girerek modayı erişilebilir kılmaya başladı.

Kanye West’in Adidas’la, Rihanna’nın Puma’yla kendi koleksiyonlarını yaratmasına varan bu modanın öncülüğünü her sene “hızlı moda” zinciri H&M yapıyor. Birçok hazırgiyim firması gibi üçüncü dünya ülkelerinde ucuza işçi çalıştırarak seri üretim yapan ve sık sık mağazalarına yeni koleksiyon gönderen H&M aslında bu yüzden tartışmalı bir marka.

Ama her kasım ayında bu kusur görmezden geliniyor. Daha önce aralarında Versace, Isabel Marant, Alexander Wang, Maison Margiela, Kenzo ve Balmain’in olduğu markalar, kapış kapış satılan ürünleri H&M’le ortak ve normalden daha ucuz fiyata satıyorlar.

BALMAIN FURYASI

Balmain koleksiyonu sırasında Fatih Ürek başta olmak üzere birçok kişinin mağazayı nasıl talan ettiğinin, milletin birbirini adeta öldürürcesine askılara saldırdığının görüntüleri arşivlerde. Ürek haklı olarak 10 bin dolara satılan Balmain etiketli bir ceketi onda bir fiyatına H&M koleksiyonundan almaktan ne kadar memnun olduğunu açıklamıştı. İki sene önce tesadüfen Los Angeles’ta

H&M mağazalarında askılarda nöbet tutan, iadelerin peşinde koşan, daha mağazadan çıkmadan ikinci el pazarı açan insanlara tanık olmuştum.

Sunset Bulvarı üzerindeki mağazadan elimizde Balmain X H&M poşetleriyle çıktığımızda otoparka gidene kadar birçok kişi durdurup ne aldığımızı soruyordu.

Şarkılara da konu olan Balmain dünyanın en pahalı markalarından biri olmanın ötesinde son yıllarda Kardashian’lar gibi reality yıldızları ve rap’çiler sayesinde daha da gözde oldu. Genç tasarımcısı Olivier Rousteing, “Balmain ordusu” adını verdiği ekibiyle (mankenler, atölye çalışanları, markanın tutkunu ünlüler vs.) markayı sosyal medya çağında patlattı. Instagram’da bir statü sembolüne dönüştü Türkiye’de ancak futbolcuların parayı basıp alabildiği Balmain kot pantolonlar. H&M koleksiyonu çıktığında da izdiham normaldi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar sofrası—ama hangi iktidar 28 Mayıs 2023 | 192 Okunma Taht kavgasını bu sefer kim kazanacak 27 Mayıs 2023 | 327 Okunma Bir oy bile önemli mi 26 Mayıs 2023 | 902 Okunma Muhalif önder 23 Mayıs 2023 | 321 Okunma Tersane Caddesi'nde gizemli bir buluşma 21 Mayıs 2023 | 211 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar