Baksı Müzesi ve Hüsamettin Koçan
Bir gezi yeri önerisi Bugün siyaset yoksa sanat siyaseti yaparız biz de, biraz sessizlik içinde umutlu oyunuzu kullanırsınız siz de.. Değişik bir konuda kafanızı karıştıralım. Bir soru ile başlayayım: Şu...
Bir gezi yeri önerisi
Bugün siyaset yoksa sanat siyaseti yaparız biz de, biraz sessizlik içinde umutlu oyunuzu kullanırsınız siz de.. Değişik bir konuda kafanızı karıştıralım.
Bir soru ile başlayayım: Şu ekonomi dünyası bir cangıl. Ekonomi insan etkinliklerinin esasını, belki de yüzde 95’ini oluşturuyor. Ekonomi dışında nasıl bir insan etkinliği var diye sormayın. Var. Siz düşünün. Ben de size bir başka boyut açayım.
Ekonomik faaliyetler içine sanat faaliyetlerini sokar mısınız? Evet. Çünkü para üzerinden tanımlayacağımız her şeyi ekonomik faaliyetin bir parçası görmek zorundayız. Resim parayla, görsel sanatlar, sinema, müzik, heykel, dans vb. sanat etkinliklerinin ürünlerini kullanmak, seyretmek veya satın almak isterseniz genellikle pamuk eller cebe. Çoğu da el yakar.
Ama sanat etkinliklerinin diğer ekonomik faaliyetlerden apayrı bir yeri var.
Sanat dışındaki tüm ekonomik faaliyetler bir cangıl içinde sürer. Kıyasıya bir rekabet, dahası savaşlara kadar süren, insanlığı yiyip bitiren bir siyasetin unsuru durumundadır. Şöyle başınızı kaldırıp dünyanın haline bakın! Ticaret savaşı dünya savaşına yol açar mı diye korkular dile getiriliyor.
Ama sanat etkinlikleri (bunlara şiir, roman, öykü ve diğer düşünsel ve yaratıcı etkinlikleri de katın) tüm diğer ekonomik etkinliklerden farklıdır. Savaş konusu olmaz. İnsanı yiyip bitirmez, zenginleştirir, insanoğlunun yüce duygu ve düşünsel yönünü geliştirir, derinleştirir.
Sanat barışçı ve evrenseldir
Barışçıdır, özellikle savaş konusu olmadığı ve insanoğlunun başka bir dili ile iletişim kurdurduğu için.
Bu açıdan evrenseldir, dostluğu, kardeşliği geliştirir. Saatlerce tartışırsınız, birbirinizle...