Suriye: Kaybedilen onlarca yıl ve hayal olan rüyalar

Cumhurbaşkanı, Beşşar Esad ile görüşme hazırlığında.

Kaç yıl önce, Üsküdar’dan Şehir Hatları vapuruna bineceğim. Derken tanıyan bir görevli laf atıyor: “Orhan Bey TV’lerde Suriye’den çekilmeliyiz, Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunmalıyız, diyorsunuz. Girdiğimiz yerler artık bizim, orada Ankara idari teşkilat bile kurdu, PTT hizmeti veriliyor, Türkiye ile entegrasyon sürüyor, görmüyor musunuz? Artık boş şeyler konuşmayın, tam tersine topraklarımız genişliyor teşekkür edin...”

Ben de hiçbir ülke çağımızda kendi toprağını başkasına yedirmez, yüzyıl kavga konusu olur ve geri alır, ayrıca görmüyor musun ABD ülkeyi üçe bölüyor...

‘ULUS YIKICILIĞI ZAMANLARI’

Evet, Erdoğan’ın Türkiye’yi büyütme politikası, bir imkânsızı denemeydi. Bunun için cihatçı gruplar mı desteklenmedi, ÖSO komik şekilde Milli Suriye Ordusu mu yapılmadı, hâlâ maaşları ödeniyor. Onlar da Türk düşmanlığı yapıp bayrak yakıyorlar. Sözde bu “milli” ordu ve Türk ordusu ile herhalde Şam işgal edilecekti!

Davutoğlu’nun teorisi gereğince Suriye Osmanlı bakiyesiydi. Osmanlılık, Osmanlıcılık politikası da bu teorinin zeminini oluşturuyordu.

Ahmet Bey imparatorluk çağında yaşıyor ve 1700-1800’lerden itibaren ulus devletler çağına geçildiği olgusunu bilerek ve isteyerek atlıyordu. (Eleştirel bakışım için bakın: Ulus Yıkıcılığı Zamanları, ulusalcılık üzerine yeni bir deneme, Cumhuriyet Kitapları)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rotada düzeltme ama Mursicilik milyarlara mal oldu 05 Eylül 2024 | 210 Okunma ‘Aday kim olacak’mış... Ve Kemal’in askerleri kurtardı 03 Eylül 2024 | 334 Okunma Harbiyeliler, vatan aşklarını dile getirdi, siyasete çekmeyin 02 Eylül 2024 | 3.104 Okunma Sosyal medya teknoloji imparatorları evrensel dokunulmazlık peşinde 01 Eylül 2024 | 40 Okunma O gecenin alçakları ve kahramanları 29 Ağustos 2024 | 664 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar