Milliyetçiliğin 101 yıllık başarısı
Varlığımıza, birliğimize, tarihsel sürekliliğimize diş bileyen kanlı hesaplara karşı Türk milletinin şeref ve namus mücadelesi olan ve Cumhuriyeti müjdeleyen 23 Nisan 1920 Türkiye Büyük Millet Meclisinin...
Varlığımıza, birliğimize, tarihsel sürekliliğimize diş bileyen kanlı hesaplara karşı Türk milletinin şeref ve namus mücadelesi olan ve Cumhuriyeti müjdeleyen 23 Nisan 1920 Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 101’inci yılını kutluyoruz. Türk milletinin 23 Nisan’dan anladığı, “Ya istiklal ya ölüm” felsefesine dayalı olarak milli hâkimiyetin ve bağımsızlığın temini ve tescilidir. TBMM; milliyetçiliğin sembolü, demokrasinin simgesi, mertliğin karargâhı ve milliyetçi kahramanların yegâne güvencesi olarak emperyalistlerin oyununu bozmuş ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temellerini atmıştır. Osmanlı sonrasında şekillenmiş ve bir asrı aşan ilk kurumumuzdur. Bu onur bu ülkede yaşamaktan mutlu olan, bu milletin değerleriyle bütünleşen, bölünmez bütünlükten yana olan bütün Türk milletinindir. İsterdik ki, bu onuru, bu gururu çok görkemli törenlerle, şanına layık bir şekilde kutlayalım. Ancak, bütün dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını dolayısı ile sevincimizi ve coşkumuzu geçen yıl olduğu gibi, bu yol da sınırlamak zorunda kaldık. Bu durum geçicidir ve mutlaka daha sonra telafi edilecektir.
ÇOCUKLAR GÜVENCEMİZ
İstikbalimizin ve bağımsızlığımızın teminatı, milli iradenin tecelligâhı olan TBMM’nin kurulduğu bu müstesna gün, aynı zamanda bütün dünya çocuklarına bir bayram olarak armağan edilmiştir. Bu bayramın çocuklara hediye edilmesinin önemi ve anlamı, yaşadığımız sıkıntılı süreçte çok daha iyi anlaşılmaktadır. Milli hislerle yetişmiş, vatanını- milletini seven nesiller bizim en büyük güvencemizdir. Yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımız, milli iradenin tezahürü olarak ordular kurmuş, savaş yönetmiş, devleti şekillendirmiş ve demokrasiyi inşa edip hayata geçirmiş, Türkiye Büyük Millet Meclisini hem yaşatacak, hem daha ileri taşıyacak, hem de bugün yapamadığımız kutlamaları, çok daha güzel ve anlamlı şekilde hayata geçireceklerdir.
MENŞELERİ FARKLI, AMAÇLARI BİR
23 Nisan 1920’de bir araya gelerek devletin temellerini atan kahramanların ortak özelliği her birinin ülke ve millet değerlerine canlarına pahasına sahip çıkmalarıydı. İsimlerinin, menşelerinin farklı olması bu durumu değiştirmemiştir. Ortak düşünceleri Türk milletini ihanetten kurtarmak, Türk devletini ayağa kaldırmaktı. 101 yıl önce açılan bu millet eserinden gayrimeşru ve gayrimilli politikalar bulmak mümkün değildir. Türk milletinin tüm güzellikleri ilk Meclisin sıralarındadır. İlk Mecliste hazır bulunan saygıdeğer mebusların sosyal, ekonomik, ideolojik ve sınıfsal özellikleri ne olursa olsun, hepsi vatanseverdir ve kurtuluşa inanmış faziletli isimlerdir. Bunların vatan mevzuunda çıkardıkları ses tektir. Milet konusundaki üslupları aynıdır. Milli ve manevi değerlerle ilgili yaklaşımları hemen hemen örtüşmektedir. Diyebiliriz ki, ilk Meclis, Türk milliyetçiliğinin Cumhuriyet’ten önceki en önemli başarısıdır.
SİSTEM YENİLENDİ