Yeni Anayasa’nın yolu hala ve yine Diyarbakır’dan geçiyor
Sayın Başbakan’ın CHP ve MHP liderleriyle yaptığı görüşmelerden çıkan sonuca ve partilerden gelen açıklamalara bakılırsa Batı cephesinde yeni bir şey yok. Partiler, yeni anayasa konusunda bilinen...
Sayın Başbakan’ın CHP ve MHP liderleriyle yaptığı görüşmelerden çıkan sonuca ve partilerden gelen açıklamalara bakılırsa Batı cephesinde yeni bir şey yok. Partiler, yeni anayasa konusunda bilinen görüşlerini korumaya devam ediyorlar.
CHP ve MHP yeni anayasa konusunda, birbirine yakın bir yerde duruyor ve durmaya da devam edecek gibi görünüyor.
İdeolojisi olacak mı bu anayasanın, devlet vatandaşı tarif etme hakkını/ayrıcalığını korumaya devam edecek mi, gibi temel ve yeni anayasanın belki de en zayıf karnı diyebileceğimiz konularda, CHP ve MHP’de bir görüş değişimi söz konusu değil.
Anayasanın dibacesinde ifade edilen görüşler ve bu görüşler doğrultusunda formüle edilmiş başlangıç maddelerinin bazılarının değişimini teklif etmek ve vatandaşı ‘tarif’ etmeyecek bir anayasa yapmak, CHP ve MHP için, devletin çözülmesi anlamına geliyor.
MHP adına açıklama yapan Sayın Oktay Öztürk ‘Bugünkü koşullarda başkanlık sistemini tartışmayı bile’ doğru bulmuyor’ ve’ İlk dört maddeden söz etmenize bile gerek yok, o maddeler zaten koruma altında’ diye de ilave ediyor.
CHP içinde bir kesim, başkanlık sisteminin ‘tartışılabileceğini düşünüyor. Ama yine CHP içinde bir kesim var ki başkanlık sistemi dediğinizde aklına Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan başka bir şey gelmiyor ve tartışmayı bile kabullenemeyen bir tavır sergiliyor.