AB üyeliğinin eşiğindeki Bosna Hersek’te yatırımcı Türklerden davet var

AB’ye tam üyeliğe hazırlanan Bosna Hersek’te yatırımları olan Türk girişimciler, başarı sağladıkları projelerini anlatıp, Türk yatırımcılara çağrıda bulunuyorlar. Bosna...

AB’ye tam üyeliğe hazırlanan Bosna Hersek’te yatırımları olan Türk girişimciler, başarı sağladıkları projelerini anlatıp, Türk yatırımcılara çağrıda bulunuyorlar. Bosna Hersek’teki Türk yatırımcıların görüşlerinin yer aldığı Filiz Coşkun ve Hüseyin Gökçe’nin haberinde, AB’ye tam üyeliğinin gerçekleşmesi sonrası yatırım maliyatlarinin artacağı bilgisi verilirken, ülkeye gelecek yeni Türk yatırımcıların acele etmeleri isteniyor.

Haberde yatırım için koşulların uygun olduğu, bu ülkeye yatırım yapan Türk girişimciler tarafından belirtilirken, halen ucuz arazi ve iş gücü imkanı olan Bosna Hersek’te özellikle tarım hayvancılık ve enerji sektöründe yatırım imkanlarının uygun olduğu dile getiriliyor.

Arkadaşlarımızın görüşlerini aktardığı bu ülkeye yatırım yapmış olan Türkler, yatırımlarını hızla büyüttükleri konusunda açıklamalarda bulunuyorlar. 2010 yılında Bosna Hersek’te Bosna Et firmasını kuran Sadık Sezer ülkenin en büyük hayvan varlığına sahip şirketi haline gelmiş. Önce çiftlik mezbaa ve entegre tesis kiralayarak, yatırıma giriştikten sonra, bunun rantabl olmadığını görerek tesisleri satın alarak yerel ortağı Asmir Duriç ile yatırım tutarını 50 milyon euroya çıkarmışlar. 3 entegre tesise sahip bir mezbaaya,110 bin baş hayvan kapasiteli 80 çiftliğe sahip olmuşlar. Sezer halen 7.500 baş hayvan varlıkları olduğunu, Bosnalı çiftçilerle alım garantili sözleşmeli hayvan yetiştiriciliğine başlayıp, Türkiye’nin ithal etmesinin netlik kazanması halinde 50 bin başa kadar hayvan yetiştirme düşüncesinde olduklarını söylüyor. 2016 yılında Türkiye’nin en büyük tonajlı ihalesini 12 bin tonla tek başlarına kazandıklarını belirtiyor. Sezer, 750 hektarlık ekim alanları olduğu, 180 ton kapasiteli un fabrikasını faaliyete geçirdikleri, 50 bin tonluk bir silolarının olduğu bilgisini de veriyor.

2015 yılında 5 milyon euro yatırım hedefiyle Bosna Hersek’e giden Bioil DOBOJ, kısa sürede yatırımlarını 20 milyon euroya çıkarmış.firmanın yönetim kurulu başkanı İsmet Öztürkmen, orta vadeli dönemde yatırımlarını 80 milyon euroya çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor. Bulgaristan sınırında eski bir mobilya fabrikasını kiralayarak 150 ton kapasite ile başladıkları üretimlerini 300 tona çıkararak sürdürdüklerini belirterek, “Bu yılın başında 65 bin metrekarelik tesisi satın aldıklarını, halen günlük 100 ton rafine yağ, 300 ton ham yağ ürettiklerini ve dört aydır Türkiye’ye ihracat yaptıkları” bilgisini veriyor. Yeni ülkelere ihracat yapmayı hedeflediklerini belirten Öztürkmen, yıllık 40 milyon euro ham yağ, bir o kadar da rafine yağ olmak üzere 80 milyon ciro hedeflediklerini söylüyor.

1976’da Türkiye’de inşaat sektörüne giren Atilla Construction, 2010’da Bosna Hersek’e yatırım yapmış, 2014’te emlak birimlerini faaliyete geçirmiş. Şirket yöneticisi Akın Atilla, halen bazıları butik 11 proje yürüttüklerini, BAE ve Katar’daki ofislerinde bu projelerin pazarlamasını yaptıklarını, müşteriye özel anahtar teslim projeleri olduğu bilgisini veriyor.

Zemana Bilişim ise antivirüs pazarındaki ilk Türk firması olarak pazarlama faaliyetlerini Bosna Hersek’ten yürütüyor. Şirket CEO’su Orhan Akyürek, üç ortak olarak 2007’de İstanbul’da kurdukları firmalarını 2009’da Bulgaristan’a 2015’te Bosna Hersek’e taşıdıklarını belirterek, kullanıcıların şifrelerini etkili şekilde koruyan yerli yazılımlarını 135 ülkeye ihraç etme amacında olduklarını açıklıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 265 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 161 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 256 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 144 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar