Anadolulu sanayicinin otomobil motoru üretimi konusundaki önerisi
Sivas’taki ESTAŞ firmasının yöneticisi İsmail Timuçin, otomotiv üretiminde ithal olarak kullanılan 800 bin motorun Türkiye’de benzinli ve hibrit olarak üretilerek bu alanda uluslararası üretim zinciri içinde yer...
Sivas’taki ESTAŞ firmasının yöneticisi İsmail Timuçin, otomotiv üretiminde ithal olarak kullanılan 800 bin motorun Türkiye’de benzinli ve hibrit olarak üretilerek bu alanda uluslararası üretim zinciri içinde yer alınabileceğinin altını çizdi. Başarısını ve gelişimini bildiğim bir kuruluş olduğu için önerisini ele alıp sizlere duyurmak istedim.
ESTAŞ, Sivas’ta egzantrik mil üreten bir firmadır. Önemli başarıları olan firmanın yöneticisi İsmail Timuçin, devletin otomotiv sektörüne motor ve hibrit motor üretimi için destek vermesini istiyor. Bu destekle üretilen 800 bin aracın dışarıdan komple getirilen motorların iç piyasadan sağlanabileceği önerisinde bulunuyor. Böylece bir yandan dünya üretim zincirine eklemlenirken 1 milyar dolarlık ithalata son verilebileceğini öneriyor.
ESTAŞ Sivaslı işçilerin 1977'de kurduğu bir işçi şirketi. 1970’lerde Halis usta torna işleri yaparken Amerikan ambargosu döneminde arızalanan bir aracın kendisine getirilen egzantriğini eldeki imkanlarla üretmiş.
Ardından, Almanya’dan gelirken kendisine uç getirip satan hemşehrileri ile konuşup egzantrik mil yapan bir fabrikanın makinelerini satın alıp getirerek 7-8 ortak ESTAŞ’ı kurmuşlar. Özal dönemindeki teşviklerden yararlanıp, ikinci el Alman makinelerini satın alıp getirip revize ederek devreye sokmuşlar. 1990’larda Mercedes’in egzantrik tesisini satın alıp Türkiye’ye getirmişler. Sonra Fransa’dan da tesis almışlar. Bugün de bir yandan SNS tezgahları konusunda bunu yapıyorlar, diğer yandan da özel tezgahlarda Türk makineleri yaptırıyorlar. Ayrıca endüstri 4.0 uyumlu üretim hatları yapıyorlar.
Timuçin önerisini dile getirirken şöyle diyor: