Atıl olanı ekonomiye kazandırmak için envanter gerekir

Bir dost grubuyla sohbetimde bir soru ortaya atıldı, “Ekonomimizde atıl olanın dökümünü bilen var mı?” Ardından sohbette bunun için tarımda sanayide ve turizmde bir envantere ihtiyaç olduğu konusunda...

Bir dost grubuyla sohbetimde bir soru ortaya atıldı, “Ekonomimizde atıl olanın dökümünü bilen var mı?” Ardından sohbette bunun için tarımda sanayide ve turizmde bir envantere ihtiyaç olduğu konusunda görüş birliğine varıldı.

Önce sohbetimizde ortaya çıkan tarımdaki duruma bakalım:

1990’larda 38 milyon hektar olan tarım alanı, şimdilerde 27 milyon hektara düşmüş durumda ve bunun ancak 15 milyon hektarı işlenebiliyor.

Bunun doğal sonucu olarak tarım ürünleri açısından kendine yeterli ülke olma özelliğimiz eskilerde kalmış durumda. Son yıllarda 18 milyar doların biraz üzerinde tarımsal ürün ihracatımız söz konusu iken, hemen hemen onun kadar bir ithalat yapıyoruz.

Hayvancılıkta ise 14 milyon 325 bin büyükbaş ve koyun ve keçi olarak küçükbaş hayvan varlığımız 44 milyon 323 bin. Bu alanda da uygun maliyetli besicilik yeterli olmadığı için, fiyat artışını önleme yolunda sık sık et ithal kararları alınıyor.

Sohbetimizde bu konu ile ortaya çıkan sonuç, tarım ve hayvancılıktaki tablo kısa zamanda envanter hazırlanarak atıl olan alanlar için yeni geliştirici projeler hazırlanmasının önemini ortaya koyuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 265 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 161 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 256 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 144 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar