Dışarıya yatırımın cazibesi artıyor

TEPAV’ın 2002 yılından bu yana ülkemize gelen doğrudan yabancı sermaye ile iş adamarımızın yurtdışına yatırımlarını yıllara göre ele alan çalışması, gelen doğrudan...

TEPAV’ın 2002 yılından bu yana ülkemize gelen doğrudan yabancı sermaye ile iş adamarımızın yurtdışına yatırımlarını yıllara göre ele alan çalışması, gelen doğrudan yabancı sermayenin, dörtte bir oranında dışarıda yatırım yaptığımızı gösteriyor. Amaçlamamız gereken doğrudan yabancı sermaye girişini yıllık 20 miyar dolar üzerine çıkarırken, bunun dörtte biri kadar dışarıya yatırım yapmak olmalıdır.

Türkiye Ekonomik Politikalar Araştırma Vakfı TEPAV araştırma sonuçlarına dayanarak arkadaşımız Mehmet Kaya’nın derlediği haberinden yurtdışına yatırım eğiliminin arttığını öğreniyoruz. Haberden, 2008- 2017 yılları arasında yurtdışına giden yatırımların oranı yüzde 24.9 iken, 2012-2017 arasındaki son beş yıllık dönemde yüzde 31.2 seviyesine yükseldiği bilgisini alıyoruz.

2002 yılından bu yana ülkemize gelen doğrudan yatırım ile ülkemizden yurtdışına giden yatırım rakamarına baktığımızda 2012 yılına kadar geçen 10 yıllık dönemde, yurtdışına giden yatırımaların, ülkemize gelen doğrudan yatırımların yüzde 30’u aşmadığını görüyoruz.
2014 yılında ise 13 milyar 119 milyon dolar yabancı sermaye girişi olurken, onun yüzde 54’ü seviyesinde Türk işadamları 7 milyar 50 milyon dolarlık dış yatırım yapmışlar. Son yıllarda hemen her yıl yurda gelen doğrudan yabancı sermayenin dörtte biri seviyesinde dışarıya yatırım yapılmış. Dışarıya yatırımların artmasının önemli nedenlerinden biri, AB ülkelerine satışlarda avantaj sağlayan, AB’nin yeni ülkeleri Bulgaristan, Romanya gibi ülkelere yatırımların getirdiği imkanlar oluyor. Tekstil-konfeksiyon ve otomotiv yan sanayi firmaları üretimlerinin AB pazarına rahat girebilmesi için bu ülkelerde yatırım yapıyorlar.

Yurt içindeki önemli yatırımlarının yanında yurt dışında da milyar dolarlık yatırımları olan bir demir-çelik firmasının yöneticisine, yurtdışı yatırımının avantajlarının ne olduğunu sordum. Aldığım yanıt şöyle oldu:

- Öncelikle yatırım yaptığım ülke ithalata bağımlıydı. Ondan dolayı yatırım konusunda bize önemli avantaj sağlıyordu. İç pazardan yararlanmamız konusunda önemli imkanlar sunuyordu.

- İthalata bağımlı oldukları için önemli teşvikler verdiler. Bizde içerdeki yatırımlarda o teşvikler yok.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 265 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 161 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 256 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 144 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar