İSO 500’ün resmi ne gösteriyor
İSO 2016 yılı İkinci 500 sonuçları açıklandı. 495’i özel sektör, 5’i kamu firması ve 65’i yabancı sermayeli firma. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, değerlendirmesinde İkinci...
İSO 2016 yılı İkinci 500 sonuçları açıklandı. 495’i özel sektör, 5’i kamu firması ve 65’i yabancı sermayeli firma. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, değerlendirmesinde İkinci 500’deki olumsuzlukları ve olumlulukları ortaya koyuyor.
Erdal Bahçıvan, 2016’nın küresel ekonomi ve ülkemiz ekonomisi açısından zor bir yıl olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Büyümedeki yavaşlık, yüksek kur ve faiz dalgalanmaları, jeopolitik riskler ve elbette yaşadığımız menfur darba girişimi reel sektörü olumsuz etkiledi. Mali dalgalanmalar etkisiyle kârlılık rasyolarında düşüşler görülüyor. İSO 500’de olduğu gibi ikinci 500’de de mali borçlarda ve ödenen faizlerde ciddi artışlar yaşanmış, finansman maliyetleri kârlılık üzerinde baskı oluşturmaya devam etmiş durumda. Ölçek büyütmek, rekabetçiliği artırmak ve pazarı genişletmek için büyük çaplı yatırımlara ihtiyacı olan ve sermaye birikimi nisbeten sınırlı olan KOBİ’ler açısından kurlardaki yükseliş ve yüksek faiz ortamı dev şirketlere kıyasla zorlayıcı oldu.”
Bahçıvan, genel olumsuz gelişmeyi açıkladıktan sonra ikinci 500’deki olumlu/olumsuz gelişmelere değinerek, şu değerlendirmeyi ortaya koyuyor: “Tüm zorluklara rağmen İSO ikinci 500 firmaları öz faaliyetlerine odaklanmış ve net satışlara oranla faaliyet kârlarını yüzde 8.5’tan 9.4’e çıkarabilmiş, finansman giderlerinin faaliyet kârına oranı gerilemiş, çalışan sayısı artarken, ücretlerde de belirgin bir artış söz konusu olmuştur. Ancak, genel resme baktığımızda borç/öz kaynak oranları, kısa vadeli borçların ağırlığı Ar-Ge harcamalarının üretimden satışlara oranı gibi göstergelerde istenen iyileşmenin sağlanamadığı açık. Bir diğer önemli sorun da 2015‘te belirgin artışla yüzde 6.6’ya çıkarak umut veren yüksek teknolojili yoğunluklu sektörlerin katma değer payının 2016’da yeniden azalarak yüzde 4.3’e gerilemiş olması.” İSO ikinci 500 sonuçları ve ilk 500 sonuçları irdelendiğinde sanayimizin dinamik kurumlarının resmi ortaya çıkıyor. Bu bize bir yandan sektörel gelişmeleri trendini görmemizi sağlıyor bir yandan da eksikleri, gerilemeleri, ortaya çıkan sorunlar karşısında yapılması gerekenleri ortaya koyuyor.
O nedenle 1968 yılından bu yana 500 büyükle başlatılan son 20 yılda buna eklenen ikinci 500 ile süren araştırmaların ortaya koyduğu resmin, ekonomi yönetimi tarafından analizinin yapılarak, ortaya çıkan sorunlara somut sonuç aranmasının doğru olacağına inanıyorum. Bu veri tabanına dayanarak yapısal reformların doğru taban üzerine oturtulabileceğini düşünüyorum...