Kotil: En büyük projemiz insan kaynağı oluşturmak
Bu haftaki Ankara Sohbeti'nde TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, savunma sanayiinde 10 milyar ciro hedefini anlatırken, en büyük projesinin insan kaynağı oluşturmak olduğunu belirterek, savunma sanayii için 10 bin mühehdis, 10 bin...
Bu haftaki Ankara Sohbeti'nde TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, savunma sanayiinde 10 milyar ciro hedefini anlatırken, en büyük projesinin insan kaynağı oluşturmak olduğunu belirterek, savunma sanayii için 10 bin mühehdis, 10 bin teknisyen hedefleri konusundaki eğitim çalışmalarını dile getiriyor.
THY’deki başarısından tanıdığımız Temel Kotil, yeni görevi TUSAŞ Genel Müdürlüğünde ilk yılını doldururken, Ankara Sohbeti'nin konuğu olarak projelerini arkadaşlarımız Menmet Kaya ve Ferit Parlak’a anlatmış. Kotil, bakandan ‘1 milyar dolardan devraldığın şirketi 10 milyar dolar konsolide ciroya çıkaracaksın” talimatıyla göreve başlamış. Kotil, bugün 1.2 milyar dolar olan büyüklüğünü 10 milyar dolara çıkardıklarında, dünyadaki ilk on savunma şirketi arasında yer alacaklarını belirterek, “Bu konuda en büyük projimiz insan kaynağını oluşturmak” diyor.
TUSAŞ, 1984’te 137 milyon sermaye ile kurulmuş bir şirket. Uğur Cebeci de TAİ gezisi sonrası, Kotil gibi insan kaynağının önemine değinirken, “Hiç bu kadar akıllı insanı bir arada görmedim. Yaş ortalamaları 28. Uçaklar, helikopterler, uydular yapıyorlar. Bu dahilerin yaşadığı yerin adı TAİ, yani Türk Havacılık ve Uzay Sanayisi” diyor.
Kotil, TAİ çalışanları ile ilgili bilgi verirken şöyle diyor:
“Ben uçak mühendisiyim. TAİ bursuyla okudum. Türkiye’nin şu anda küçük çapta bir proje yapacak gücü var, ama büyük proje yok... Aradaki fark yeterince mühendisimiz yok. Proje yaparken, aynı zamanda mühendis yetiştiriyoruz. Genel müdür olarak benim benim asli görevim, insanla işi buluşturmak. En büyük projemiz aslında insan kaynağı oluşturmak. Üniversite kurmuyoruz, yanlış anlamayın. Eğitim sistemine karışma niyetimiz yok. Ama şunu yapıyoruz: Geçen sene İstanbul Teknik Üniversitesi ile denedik. 800 part time öğrenci aldık ve İHA projemizde çalıştırdık, yetiştiler işe aldık. Bu yıl ise İTÜ, Yıldız Teknik, ODTÜ, Gazi, Hacettepe, Bilkent ve Uludağ üniversitelerinden 100’er part time öğrenci çalıştırıyoruz. Mühendislikte de niyetimiz 1000 mühendisin part time çalışmasında yarısı Ankara, diğer yarısı Ankara dışı üniversitelerden olacak. Yurt dışı yüksek lisans için üç kişiyi gönderiyoruz. İşlemleri bitmek üzere. Teknisyen düzeyinde ise Gazi Üniversitesi TUSAŞ Havacılık Yüksek Okulu var. 200 öğrenciyi gruplar halinde part time çalıştırıyoruz. Toplamda çalışan 2 bin teknisyenimiz var. TAİ çalışanı 6 bin 200’e çıkacak. 10 milyar hedef bunu gerektiriyor. Buranın nüfusu 20 bine çıksın diyoruz. Mühendisimizin 2 binden 10 bine çıkması lazım. Teknisyen 10 bine çıkacak. İnsanla işi buluşturmaktan başka iş yapmıyorum, ama bunları yapmak yeterince yoğun.”
1964 Kıbrıs ambargosundan bu yana, savunma sanayii konusunda birçok ambargo ile karşılaşmamız, bu alanda önemli yatırımlar yaparak ilerlememizi sağladı. Bu dönemde de güneyimizdeki çatışma ortamı nedeniyle Savunma Sanayiine yeni yatırımlar yapıyoruz. Ama bunları yaparken Atatürk’ün iki sözünü unutmamamız gerekiyor. Biri 'Yurtta Sulh, cihanda sulh', diğeri 'En kötü barış en iyi harpten iyidir'.