MÜSİAD Başkanı Kaan’la sohbette dile getirilen konular
MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan ile gazetemizi ziyaretinde, örgütlerinin projeleri konusunda sohbet ettik. Kendi iş alanı hayvancılıktan, tarıma, enerjiye, mevduattan bankaların yüzde 10’luk fon yaratmasına...
MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan ile gazetemizi ziyaretinde, örgütlerinin projeleri konusunda sohbet ettik. Kendi iş alanı hayvancılıktan, tarıma, enerjiye, mevduattan bankaların yüzde 10’luk fon yaratmasına çeşitli konulardaki görüşlerini size de aktarmak istedim.
MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan’la gazetemizi ziyaretinde kendi işi olan hayvancılıktan, teşviklere çeşitli konularda sohbet ettik. Kaan, sohbet sırasında teşvikler konusuna değinirken, “Teşvik sistemini sıfırlayıp, netleştirip sadeleştirmek gerekir. Teşvikler tabana yönelik olmalı” önerisinde bulundu.
MÜSİAD olarak çeşitli konularda projeler düzenleyerek üyelerini bilgilendirip yönlendirdiklerini söyleyen Kaan, kredi maliyetlerinin işi bozduğunu belirterek, “Burada çok odaklı bir sisteme dönmek gerekir. Bankaların projelere ortak olmaları sağlanmalıdır. Mevduatın yüzde 10’unun projelere aktarılması zorunluğu getirilmeli. Fon kurulması konusunda bankalara yönelik bir çalışma var. Mevduat toplamı 2 trilyon lira olduğu düşünüldüğünde bu alana 200 milyar liralık bir kaynak aktarılabilir” değerlendirmesini yaptı.
Enerji konusunda bakanlıkla ortak hareket edecekleri bir projeyi tamamladıklarını belirten MÜSİAD Başkanı, “Atıktan enerji üreteceğiz. Resmi rakamlara göre 200 milyon ton atık üretiliyor. Bunların bertaraf edilmesi lazım. Projemiz bitkisel ve hayvansal atıkları kapsıyor. Bunula ilgili 1-2 firma çalışıyor. Dünyada ödül almış bir proje bu. Uygulandı başarılı oldu. Hazır tesis de var. Bunu yaygınlaştıracağız. Bu projeyi tamamladık, ama bürokraside biraz daha hızlı olsa sonuç daha güzel olacak” dedi.
Kaan’ın hayvancılık konusunda konuşurken, “Hayvanı besleyecek kaynak yok. Ben kendi tesislerimde de sıtırtı çekiyorum. Soya ithali konusunda da sıkıntılar var. Bakanlık GDO’lu olabilir diye soyanın girişini durdurdu. Dünyada GDO”suz soya yok. Bunu yasaklama yerine, yerine ne konacağını bulmak lazım. Ne kadar yem hammaddesi varsa fiyatları yükseldi. Yüzde 50 zam geldi” dedikten sonra, bakanlığın küçükbaş dağıtım prdjesini değerlendirirken, “Kısa mesafeli bir iş. Küçükbaş hayvan varlığının yüzde 50 artırılması gerekir.Etin yanında deride önemli.Hayvan ırkı ona göre seçilmeli. Ciddi oranda dri ithlatımız var. Merinos buna uygun bir ırk. Eskiden küçükbaş daha çok tüketilirdi. Sonra kokuyor muhabbetiyle bundan uzaklaşıldı. Dana etine alışıldı. Kokmasını sağlamak için 8 ayda kesim yapılabilir. Ozaman kokmaz. Ayrıca kıymada dana içine yüzde 20-30 koyun eti de katılabilir” değerlendirmelerni yaptı.
Abdurrahman Kaan, Sudan’da Türkiye’nin kiraladığı 8 milyon dönümlük alanın 12 bin 500 hektarını TİGEM’in devraldığını geri kalanının özel şirketlere tahsis edildiğini söyledi. Orada soya, pamuk, buğday, arpa ve yem bitkisi tarımı yapılarak, bu alanlardaki ithalatın azaltılacağını belirten Kaan, “Bir yönetim kurul üyemizi görevlendirdik. Orada gübre yoktu. Kendisi gübre üretimi de yapıyor” açıklamasını yaptı.