Yem fiyatını yükselten 4 neden ve besicilerin yakınmaları/önerileri
Yılbaşından bu yana yem fiyatlarının yüzde 70 oranında artmasına neden olan dört unsuru yaptığım sohbetlerde öğrendim. Hayvan sayısını 50 bin baştan 12 bin başa kadar indiren bir dostumun...
Yılbaşından bu yana yem fiyatlarının yüzde 70 oranında artmasına neden olan dört unsuru yaptığım sohbetlerde öğrendim. Hayvan sayısını 50 bin baştan 12 bin başa kadar indiren bir dostumun hayvancılığın gelişmesi için süte destek verilmesi önerisini ve besicilerin taleplerini sizlerle paylaştım.
Türkiye Yem Sanayiçileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş'un söylediği, "Yılbaşından bu yana yemde hammadde maliyeti yüzde 70 arttı” bilgisini arkadaşımız Hüseyin Gökçe’nin haberinde okuyunca, besicilikle uğraşan dostlarımla ve tarım yazarımız Ali Ekber Yıldırım’la bunun nedenlerini, sonuçlarını ve olması gerekenleri konuştum.
Önce Karakuş’un haberde yer alan yem hammadde maliyetinin yüzde 70 artmasının neden kaynaklandığını belirten hesaplamasına bakalım:
“Yılbaşından bu yana dolar kuru yüzde 9.9 artarak 3.73’ten 4.10 liraya çıktı. Buna karşılık 1 ton soya fiyatı yüzde 54.6 artışla 375 dolardan 580 dolara yükseldi. Böylece yılbaşında 1 ton soyaya bin 400 lira ödeyen yem üreticisi şimdi yaklaşık 2 bin 400 lira ödüyor. Başka bir ifade ile maliyeti yılbaşından bu yana yüzde 70 artış gösterdi.”
Peki , fiyat artışına neden olan 4 gelişme nedir ?
- En büyük soya üreticisi Arjantin’de soya üretimi azaldı.
- Türkiye’nin ithal ettiği yem amaçlı soyada GDO tartışması nedeniyle denetim arttı. Bu girişi azalttı.
- Yem için Rusya ve Ukrayna’dan aldığımız ayçiçeği küspesinin fiyatı da Çin’in alıcı olarak pazara girmesiyle yükseldi.
- Dolardaki artış da ithal fiyatını artıran bir başka unsur oldu.
Besici bir dostum kendi durumunu anlattı ve öneride de bulunurken şöyle dedi:
“20 yıldır hayvancılık yapıyorum. 40 bin dönüm arazide hay...